25 jaar ParkinsonFonds: “Alleen als we de oorzaak weten, kunnen we de ziekte in de toekomst voorkomen”

Stichting ParkinsonFonds bestaat op 28 januari 25 jaar. Het is de enige stichting die al 25 jaar zogeheten fundamenteel onderzoek doet. Fundamenteel onderzoek is onderzoek naar de oorzaak van parkinson. “Alleen als we de oorzaak weten, kunnen we de ziekte in de toekomst voorkomen”, zegt directeur Ineke Zaal. Stichting ParkinsonFonds subsidieerde sinds haar oprichting in 1998 al voor 25 miljoen euro aan honderd medisch-wetenschappelijke onderzoeken.

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld en het treft steeds meer jonge mensen. Het is tot op heden nog ongeneeslijk, chronisch én progressief. Ruim 65.000 Nederlanders leven met de ziekte.

Doorbraken

Door het wetenschappelijk onderzoek naar parkinson van de afgelopen 25 jaar zijn er al verschillende doorbraken en betere behandelingen gerealiseerd. Ook zijn er belangrijke nieuwe inzichten opgedaan, die helpen de mechanismen achter parkinson te snappen. Steeds dichter komen we bij een oplossing om de ziekte in de toekomst te voorkomen.

Donateurs onmisbaar

“Alleen dankzij onze donateurs kunnen we deze belangrijke studies realiseren, want wij zijn volledig afhankelijk van fondsenwerving en giften”, zegt Zaal. Het ParkinsonFonds ontvangt namelijk geen subsidie van de overheid. “Ik vind het geweldig wat onze donateurs aan wetenschappelijke expertise en vooruitgang in onderzoek mogelijk maakten, de afgelopen 25 jaar.”

Hoop op geneesmiddel

De technologische ontwikkelingen bieden steeds meer mogelijkheden. Onderzoekers krijgen hierdoor sneller een schat aan waardevolle kennis. Zaal: “Dat geeft hoop op het vinden van een geneesmiddel voor parkinson. Zolang parkinson nog niet kan worden gestopt of voorkomen, blijft het ParkinsonFonds zich inzetten om de beste fundamentele studies te financieren.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lex Knobben op 023 554 07 55 of via secretariaat@parkinsonfonds.nl.

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

OnderzoekPatiënten

Kwaliteit van leven door DBS – Deep Brain Stimulation

Conny onderging recentelijk een Deep Brain Stimulation – DBS – operatie. Lees haar motiverende verhaal.

Patiënten

Meer praktische hulp na de diagnose ziekte van Parkinson

Ingrid is 45 en heeft jonge kinderen. Ze heeft recentelijk gehoord dat ze de ziekte...

FamiliePatiënten

Het leven met de ziekte van Parkinson kan ook heel mooi zijn

Harmen is 36 als bij hem de ziekte van Parkinson wordt vastgesteld. Lees snel zijn...