Dominique: ‘Yoga kan helpen je lijf – met parkinson – opnieuw te leren kennen’

Onlangs verscheen het (oefen)boek Yoga4Parkinson, geschreven door Marjan Overdiep en Dominique Prins-König. Dominique gaf al eerder een interview aan ons, over haar diagnose op 49-jarige leeftijd en haar relatie met yoga. Het nieuwe boek geeft mensen met parkinson zelf handvatten om aan yoga te doen.

Al eerder vertelde je op onze site je over jouw eigen parkinsondiagnose. Ook vertelde je toen over yoga.

Nu heb je een boek geschreven over yoga en parkinson. Vertel eens?

“Ik doe al jaren aan yoga en realiseerde me dat het goed is bij parkinson. Yoga verenigt lichaam en brein; het kalmeert het sympathisch zenuwstelsel en zet de parasympaticus aan: het maakt je rustig. Dit niet alleen door de bewegingen, maar ook door de ademhalingstechnieken die er worden gebruikt.

Yoga maakt je ook bewuster van je lijf en zorgt ervoor dat je met meer compassie naar je lichaam kunt kijken. Voorál bij parkinson is dat belangrijk; vaak voelt iemand bij een ziekte de behoefte de strijd aan te gaan met het eigen lichaam: ‘dit moet anders!’ Maar het is veel behulpzamer als het je lukt om warmer en begripvoller naar jezelf te zijn. Yoga kan daarbij helpen.

Toen ik me erin ging verdiepen om yoga in te zetten bij parkinson, bleek er al iemand bezig te zijn met deze combinatie: Marjan Overdiep. Zij heeft Yoga4parkinson opgericht. Inmiddels werken we samen en proberen we – met een mooie groep vrijwilligers – yoga dichterbij mensen met parkinson te brengen. Dat doen we door yogadocenten een eendaagse specialisatie yoga bij parkinson aan te bieden en mensen te informeren over de mogelijkheid aan yoga te doen als je parkinson hebt. Intussen hebben we zo’n 60 docenten in het hele land opgeleid, maar dat moeten er nog veel meer worden!”

En nu is er ook een oefenboek…

“Dat was oorspronkelijk bedoeld als tool om yogadocenten te helpen. Maar terwijl we ermee bezig waren, bleek dat het ook een uitstekend en praktisch boek is voor mensen met parkinson die zélf met yoga aan de slag willen gaan, op een laagdrempelige manier. Wel raden we trouwens aan een paar lessen te volgen bij een docent die onze opleiding heeft genoten; vooral om even af te stemmen of je de oefeningen op de juiste manier doet.”

Waarom is yoga interessant voor mensen met parkinson?

“Parkinson kan van je lichaam voor jouw gevoel soms een ‘vreemde’ maken. Je hebt de natuurlijke neiging om je te verzetten tegen het feit dat je minder kunt of dat je lijf anders reageert dan voorheen. Je moet zien een nieuwe relatie met je lichaam aan te gaan. Yoga kan helpen je lijf – met parkinson – opnieuw te leren kennen. Zonder oordeel, maar met een zachtere, beschouwende en liefdevollere blik.”

Helpt het ook fysiek?

“Ik hoor inderdaad vaak dat mensen merken dat het goed is voor hun lijf zélf; bewegen is natuurlijk altijd goed als je parkinson hebt. Soms hoor ik bijvoorbeeld: ik kan dieper buigen. Maar wat je doet aan oefeningen moet wel aansluiten bij wat het lichaam kan. We stimuleren dan ook in onze lessen dat mensen hun grenzen aangeven. Doe je niet mee met deze oefening? Alleen maar goed dat je dat aangeeft. Heb je een hulpobject als een stoel nodig? Juist goed dat je dat doet! Yoga voor parkinson is ontzettend laagdrempelig; daardoor past het bij nagenoeg iedereen. Het maakt flexibeler van lichaam en geest en helpt mensen om dichter bij zichzelf te komen op een niet-zweverige manier.”

Wat is je doel met het boek?

“Dit boek is een handreiking geworden naar mensen met parkinson; zo kun je thuis zelf ook beginnen met yoga. Gewoon, op je eigen voorwaarden en een manier die voor jou persoonlijk werkt. Ik hoop dat we er veel mensen mee kunnen helpen.”

Yoga4Parkinson – Het yoga oefenboek wanneer bewegen niet (meer) vanzelfsprekend is – van Marjan Overdiep en Dominique Prins-König is verkrijgbaar via deze link

Weten waar je yogalessen kunt volgen van een gespecialiseerde Yoga4Parkinson docent? En hoe yogales bij parkinson in zijn werk gaat? Op de site van Marjan en Dominique vind je meer informatie.

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Patiënten

Meer praktische hulp na de diagnose ziekte van Parkinson

Ingrid is 45 en heeft jonge kinderen. Ze heeft recentelijk gehoord dat ze de ziekte...

FamiliePatiënten

Het leven met de ziekte van Parkinson kan ook heel mooi zijn

Harmen is 36 als bij hem de ziekte van Parkinson wordt vastgesteld. Lees snel zijn...

Patiënten

Zonder mijn deep brain stimulation – DBS – zou ik niet zijn wie ik nu ben.

Theo heeft zeven jaar geleden een DBS – Deep Brain Stimulation – operatie ondergaan.