De 40e marathon van Roel: voor Peter, tegen Parkinson

Dit verhaal plaatsten we vorig jaar. Roel Leeuwis uit Hardinxveld-Giessendam liep zijn 40ste marathon, de 41e Rotterdam Marathon. Dit deed hij voor zijn goede vriend Peter, die parkinson heeft. Hij haalde er voor ParkinsonFonds een recordbedrag van maar liefst bijna € 14.000 euro mee op. Lees hieronder het mooie, ontroerende en inspirerende verhaal van Roel en Peter.

Tegen Parkinson

‘Dat is een goed doel’ zei een loopster tegen Roel toen zij hem in haalde en had gezien dat hij voor het Parkinsonfonds liep. Haar vader en moeder hadden Parkinson gehad. Zelf liep ze, zoals veel lopers in Rotterdam, voor het KWF.

Parkinson is (ook) een rotziekte. Mensen die Parkinson hebben, worden o.a. snel moe, kunnen niet of nauwelijks meer lopen, praten onduidelijk en hebben moeite met evenwicht houden en hun coördinatie. Parkinson heeft een grote negatieve invloed op de levenskwaliteit. Het heeft heel veel impact, ook voor de mensen in de directe omgeving.

Voor Peter

Roel is trots op zijn vriend Peter, omdat hij zich niet laat beperken door Parkinson en van elke dag wat moois probeert te maken. Roel en heel veel mensen op deze wereld houden van Peter. Peter is altijd in iedereen en alles geïnteresseerd. Hij heeft veel gereisd en over de hele wereld vrienden gemaakt. Ook nu hij het moeilijk en zwaar heeft, moppert hij nooit en toont alleen maar dankbaarheid voor alles wat nog wel kan en alle mensen die hem daarbij helpen.
Pluk de dag en tel je zegeningen, dat blijft het motto van Peter.

Mooiste momenten van de marathon

De twee mooiste momenten van deze marathon voor Roel waren dan ook de ontmoetingen met Peter. Hij was er toch maar weer! Met vriendin Marian en zoon Jan (ook zoon Sjoerd en dochter Tessa stonden langs het parkoers).

Eerst bij de Erasmusbrug (zie foto) en later op 700 meter voor de finish, toen Roel zeker wist dat hij de finish ging halen. Twee mooie, emotionele momenten tussen 2 soul brothers.
Het was weer een fantastische marathondag in Rotterdam. Roel heeft de hele dag met een grote glimlach rondgelopen. Alleen in de laatste 5 kilometer veranderde die lach soms in een grimas als de kramp in zijn bovenbenen schoot. Hij finishte uiteindelijk met een grote lach op zijn gezicht in een tijd van 5.04.32.

Voor de mogelijkheid om lopers van de Rotterdam Marathon te sponsoren, ga naar: https://actie.parkinsonfonds.nl/project/26404

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

OnderzoekPatiënten

Kwaliteit van leven door DBS – Deep Brain Stimulation

Conny onderging recentelijk een Deep Brain Stimulation – DBS – operatie. Lees haar motiverende verhaal.

Patiënten

Meer praktische hulp na de diagnose ziekte van Parkinson

Ingrid is 45 en heeft jonge kinderen. Ze heeft recentelijk gehoord dat ze de ziekte...

FamiliePatiënten

Het leven met de ziekte van Parkinson kan ook heel mooi zijn

Harmen is 36 als bij hem de ziekte van Parkinson wordt vastgesteld. Lees snel zijn...