Doneer direct
25 oktober 2017

Broer en zus lopen Nijmeegse Vierdaagse voor Parkinsononderzoek

Ilona Kapitein liep samen met haar broer Robin Huijsmans de Nijmeegse Vierdaagse. Zij lieten zich daarbij sponsoren en schonken het bij elkaar gewandelde totaalbedrag van € 565 aan het ParkinsonFonds, “omdat Parkinsononderzoek heel hard nodig is.”

Hartelijk bedankt voor jullie bijzondere actie en geweldige opbrengst! 
“Heel graag gedaan. We zijn blij dat zoveel mensen ons wilden sponsoren en dat we zo iets kunnen bijdragen aan Parkinsononderzoek.”

Robin en Ilona kregen een medaille voor hun inspanningen

Waarom vinden jullie Parkinsononderzoek zo belangrijk? 
“Onze oma, die drie jaar geleden overleed, had Parkinson. Dus we maakten de ongelooflijke impact van deze ziekte van dichtbij mee. Van een actieve, zorgzame oma veranderde ze in een compleet afhankelijk vrouwtje. Ze kon op een gegeven moment niks meer. Dat vonden wij moeilijk om te zien. Voor ze ziek werd, was ze altijd in de weer. Oma hield van fietsen,  maar dat was niet meer verantwoord. Ze kookte graag, en ook dat moest ze opgeven. Door Parkinson raak je een stuk van jezelf kwijt. Later kon ze niet meer lopen. En een vreselijk moment was toen ze niet meer thuis kon wonen. Mijn opa zorgde zo lang mogelijk voor haar, tot thuiszorg ingreep. Inmiddels is hij ook overleden. Zelf werk ik als communicatieadviseur voor een zorginstelling. Daar zie ik dagelijks wat Parkinson doet met patiënten en hun partners of mantelzorgers. Vandaar dat we ons in wilden zetten voor Parkinsononderzoek.”

En dan ook meteen vier keer 50 kilometer lopen…
“We hadden ervoor getraind, maar dan nog: een mens is hier eigenlijk niet voor gemaakt. Het was pittig, maar op wilskracht liepen we ‘m uit. We hadden een duidelijk doel, veel sponsors en gelukkig waren we te koppig om te stoppen. De gedachte aan oma hielp natuurlijk ook. Ze heeft haar ziekte zo moedig en krachtig gedragen. Ze behield haar humor en bleef vrolijk.
Oma genoot nog lang van kleine dingen, zoals met mijn moeder een terrasje pakken of een frikandel halen bij de snackbar. We hadden een goede band, ook al woonden we ver uit elkaar – zij in Appingedam, wij in Breda. Als kind logeerden we regelmatig bij onze grootouders. Confronterend: ik zie mijn oma in mijn herinneringen altijd met Parkinson. De ziekte verschaduwt alles. Laat de wetenschap snel een geneesmiddel vinden!”

 

Wil je zelf ook iets doen voor het ParkinsonFonds?

Bekijk hier onze actiesite

 

 

Headerfoto: Nijmeegse Vierdaagse 2017 / Shutterstock 

Deel dit artikel