Doneer direct
13 mei 2015

Samen lopen om Parkinson een halt toe te roepen!

Op zaterdag 6 Juni zal er wegens het grote succes van voorgaande jaren wederom het sportieve en bijzondere wandelevenement plaatsvinden in Utrecht; de George In der Maur Beterlopenwinkel organiseert voor de derde maal samen met  de Wandelsportvereniging Jong & Vrolijk een gezellige wandeltocht langs fraaie plekjes in het Utrechtse Groenekan. Deze loop staat geheel in het teken van  bestrijding van de ziekte van Parkinson.

Een groot aantal mensen in Nederland (55.000) hebben te kampen met de ingrijpende ziekte van Parkinson. Dit is een ziekte, waarbij zenuwcellen die dopamine aanmaken in de hersenen langzaam afsterven. Hierdoor kunnen boodschappen van de hersenen niet goed meer worden doorgegeven aan de spieren.
Iedereen kan Parkinson krijgen en de diagnose heeft grote gevolgen. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor zijn of haar directe omgeving. Daarnaast zijn de economische gevolgen van de diagnose enorm (jaarlijkse kosten in Europa worden geschat op € 13.9 miljard).
Hoewel genezing (nog) niet mogelijk is, zijn er wel medicijnen en behandelingen om de symptomen te bestrijden, waardoor de kwaliteit van het leven van de parkinsonpatiënt verbetert. De Stichting ParkinsonFonds houdt zich bezig met het bevorderen en financieren van medisch wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte, en steunt patiënten en hun families om de gevolgen van de ziekte draaglijker te maken.

Na het grote succes van de Europese Unity Walk in 2012, werden in Nederland in 2013 de krachten gebundeld door Wandelsportvereniging Jong & Vrolijk en de George In der Maur Beterlopenwinkel. Nu in 2015 wordt dit succes voor de 2e maal herhaald met een recreatieve wandeltocht die 6 juni a.s. zal plaatsvinden. De tocht brengt u door het fraaie en voor de meesten onontdekte natuurgebied Ruigenhoek en langs enkele forten van de hollandse waterlinie.

Iedereen kan deelnemen aan deze tocht (dus ook mensen die zelf te kampen hebben met de ziekte van Parkinson): een unieke gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten, waarvan de opbrengst bovendien volledig zal gaan naar de Stichting PF (deze heeft een ANBI status; zodat u zeker weet dat het geld op de juiste plek terecht komt).
Net als vorig jaar kunt u ook dit jaar weer kiezen uit 7 verschillenden wandelingen van resp. 3, 5, 10, 15, 20, 25 of 30 kilometer. Er is voldoende parkeergelegenheid,  een gratis kopje koffie en verdere faciliteiten zoals toiletten en EHBO.

U kunt zich inschrijven in de George In der Maur Beterlopenwinkel van 09.00 – 13.00 uur (voor 20 km en hoger tot 13.00 uur). Uw inschrijfgeld komt geheel ten goede van het Parkinson Fonds. Het adres is Koningin Wilheminaweg 497 in Utrecht

Loop ook mee, om op deze manier Parkinson een halt toe te roepen!

Na uw inschrijving kunt u ook even rondkijken in de schoenenwinkel. Omdat Parkinson-patiënten veel last kunnen ondervinden van problemen bij het lopen – zoals te kleine schuifelende pasjes nemen met een voorovergebogen houding – is het belangrijk de loopfunctie op een juiste manier te blijven trainen en stimuleren.
Hiervoor is géén techniektraining nodig of de aanschaf van dure sportmaterialen! Men heeft slechts een paar goede wandelschoenen nodig:  hiervan treft u een fraai assortiment bij de George In der Maur Beterlopenwinkel, waar u samen met het vakkundig personeel dé juiste schoen kunt vinden. Tevens zal de directeur van het Internationaal Parkinson Fonds aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden.

Deel dit artikel