Doneer direct
3 oktober 2017

Inzamelactie voor Parkinsononderzoek

Zijn laatste en haar eerste marathon
“We willen samen over de finish”

De Amsterdam Marathon 2022 wordt een extra bijzondere voor Han Hoegen en Conny Schelvis. Want Han loopt dan zijn 29ste en allerlaatste marathon. En Conny haar allereerste. Han leeft al negen jaar met de gevolgen van parkinson. Het stel hoopt met deze sportieve actie ook veel geld in te zamelen voor fundamenteel onderzoek naar deze nog ongeneeslijke ziekte. “Fijn om zo bij te kunnen dragen aan een oplossing voor parkinson.”

De marathonoutfits hangen al klaar: met een t-shirt voor Han en een mouwloos shirt voor Conny. Allebei met speciale opdruk. Bij Conny staat er ook een vlinder op, als symbool voor haar moeder Trudy die de laatste elf jaar van haar leven óók met parkinson kampte.

Het stel kent de ziekte dus helaas maar al te goed. Han ervaart de impact van parkinson dagelijks aan den lijve. Zijn motto was altijd ‘een dag niet hardgelopen, is een dag niet geleefd’. Door parkinson kon hij inderdaad een periode niet meer hardlopen, alleen langzaam joggen. Maar op wilskracht, met proberen, trainen en aangepaste medicatie lukt het hem toch. Wel is hij sneller vermoeid en verkrampt zijn linkervoet, waardoor hij steeds moet stoppen om te stretchen. “Op links vertraagt alles. Mijn linkerschoen slijt ook drie keer zo snel omdat ik ermee ‘sleep’.”

Met parkinson liep Han nog twee marathons, in 2019 en 2021. “Ik had graag de 30 volgemaakt, maar dat gaat ‘m niet worden. De 29ste wordt mijn laatste.”

Conny: “Ik besloot dat ik die 30ste dan maar voor Han ga lopen. Al ben ik bepaald geen hardloper. Vroeger turnde ik vooral, nu doe ik nog veel aan tapdans en jazzdance. Toch wilde ik het graag proberen. Han coacht mij, we trainen samen en ik denk dat het wel gaat lukken.”

Zijn beste tijd (2 uur 32 minuten) gaat hij niet meer overtreffen, weet Han. “Hoe lang we erover doen, maakt niet uit. Conny en ik focussen op de marathon uitlopen, en we willen samen over de finish. Op 16 oktober gaan we ervoor!”

De actie van Han en Conny heeft nu al meer dan 3000 euro opgeleverd. U kunt nog steeds doneren >>> klik hier.

Naast Han en Conny lopen nog meer sportievelingen de Amsterdam Marathon om geld op te halen voor het ParkinsonFonds. Lees meer

Deel dit artikel