Doneer direct
19 april 2017

Kan cannabis patiënten met Parkinson helpen?

Cannabis en Parkinson

Marihuana verkregen uit de plant Cannabis Sativa bevat meer dan 60 verschillende cannabinoïden. Een cannabinoïde is een stof die zich kan binden aan een cannabinoïdereceptor. Er zijn lichaamseigen cannabinoïden, zoals anandamide en 2-arachidonylglycerol (2-AG), en cannabinoïden van plantaardige oorsprong, waaronder tetrahydrocannabinol (THC), die verantwoordelijk zijn voor de psycho-actieve werking van deze drug.

We maken lichaamseigen cannabinoïden aan die zich binden aan receptoren in lichaam en de hersenen  ̶  dit is het zogenaamde “endocannabinoïde systeem”. Wanneer deze cannabinoïden zich binden aan receptoren, hebben zij invloed op hersenchemicaliën, zoals dopamine, de stof die afneemt bij de ziekte van Parkinson. Een gebied van de hersenen dat een groot aantal van deze receptoren bevat is de basale ganglia  ̶   het complex van cellen dat is betrokken bij het reguleren van de motorische activiteit. Bij de ziekte van Parkinson is sprake van een aanzienlijk verlies van dopaminerge neuronen in dit gedeelte van de hersenen. Gevolg is afname van het vermogen tot het maken van zelf geïnitieerde bewegingen.

Omdat de cannabinoïden in marihuana op een aantal van dezelfde plaatsen en op dezelfde manier werken als lichaamseigen cannabinoïden, hebben onderzoekers gekeken naar welke rol deze stoffen kunnen spelen bij de behandeling van motorische en niet-motorische symptomen van de ziekte van Parkinson.

Onderzoek naar cannabis en Parkinson biedt tot op heden geen uitsluitsel

Klinische studies hebben geen eenduidige resultaten opgeleverd. Verschillende cannabinoïde-studies melden dat motorische en niet-motorische symptomen van de ziekte van Parkinson zoals pijn, slaapstoornissen, rapid-eye-movement-slaapgedragsstoornis en psychose verminderen. Andere studies concludeerden dat cannabinoïden de niet-motorische symptomen verminderen, maar had gemengde resultaten met betrekking tot levodopa geïnduceerde dyskinesie.

En natuurlijk bestaan er tal van anekdotes op het internet over de heilzame werking van cannabis.

Alle resultaten moeten voorzichtig worden gelezen om verschillende redenen:

  • Het aantal proefpersonen was klein bij de verschillende studies.
  • Bij de onderzoeken werden verschillende manieren van gebruik getest (gerookte cannabis, orale cannabinoïden, etc.) en er werden verschillende doses van marihuana en zijn derivaten gebruikt.

Medische marihuana en de potentiële risico’s

Bij het beoordelen of medische marihuana een geschikt middel voor het bestrijden van de symptomen van Parkinson is, moeten de mogelijke voordelen worden afgewogen tegen de mogelijke bijwerkingen.

Met mate gebruikt, lijken cannabinoïden relatief goed te worden getolereerd. Bij klinische onderzoeken met cannabinoïden bleek dat slechts zeven procent van de deelnemers  last kreeg van misselijkheid, duizeligheid, zwakte, stemming en gedragsveranderingen, hallucinaties en vermindering van de cognitieve (geheugen/denken) capaciteiten.

Het is niet duidelijk wat de invloed van cannabinoïden is op cognitie, motivatie en balans.  Veel mensen met de ziekte van Parkinson ervaren problemen op deze gebieden en het is onduidelijk in welke mate marihuana dit zou kunnen verergeren. Bovendien is de interactie van marihuana met voorgeschreven Parkinsonmedicijnen niet bekend.

Potentiële schade van langdurig gebruik van cannabis is nog niet vastgesteld. Chronisch gebruik van cannabis verhoogt het risico op stemmingsstoornissen en longkanker. En er is een kans op verslaving en misbruik.

Verder onderzoek over cannabinoïden en Parkinson is noodzakelijk.

 

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cannabino%C3%AFde

https://www.michaeljfox.org/foundation/news-detail.php?ask-the-md-medical-marijuana-and-parkinson-disease

 

 

Deel dit artikel