Dr. Ling Shan ontdekt manier om Parkinson af te remmen – vervolgonderzoek is nodig

Dr. Ling Shan (Nederlands Herseninstituut) lijkt een manier te hebben gevonden om de ziekte van Parkinson af te remmen. Hij ontdekte dat door een blokkering van de stof histamine de verergering van Parkinson kan worden gestopt.

In de onderstaande brief vertelt hij meer over deze schitterende doorbraak, die de wetenschap nieuwe, concrete handvatten geeft om de ziekte in de nabije toekomst af te remmen of zelfs te voorkomen!

Graag stel ik me hierbij eerst even aan u voor. Ik ben dr. Ling Shan en doe hersenonderzoek naar de ziekte van Parkinson. Ik werk in de onderzoeksgroep van de gerenommeerde hersenspecialist prof. dr. Dick Swaab van het Nederlands Herseninstituut.

Vanaf het moment dat ik me in de ziekte van Parkinson verdiepte, wilde ik een manier vinden om deze ernstige hersenaandoening af te remmen of te voorkomen. Ik heb veel Parkinsonpatiënten persoonlijk ontmoet, waardoor ik weet hoe diep en storend de ziekte ingrijpt in hun dagelijks leven. Ik leef daarom erg mee met mensen met Parkinson.

 

Dr. Ling Shan Onderzoeker bij het Nederlands Herseninstituut

De levenskwaliteit van Parkinsonpatiënten verhogen is dan ook mijn drive in het leven. Dat kan ik alleen mogelijk maken door onderzoek te blijven doen.

Mijn promotieonderzoek en vervolgstudies richtten zich op de rol van de stof histamine bij de ziekte van Parkinson. Histamine fungeert in de hersenen als neurotransmitter. We ontdekten dat deze stof een belangrijke rol speelt bij een ontsteking van de hersenen. Deze ontsteking verergert de ziekte van Parkinson. In mijn onderzoek blokkeerden we de werking van histamine. Zo overleefden meer dopamineproducerende cellen en stopte de verergering van de ziekte van Parkinson.

Deze ontdekking is een belangrijke doorbraak in de internationale onderzoekswereld: zij geeft ons geheel nieuwe aanknopingspunten om Parkinson af te remmen of te voorkomen.

Voor mijn vervolgonderzoek gebruik ik hersenweefsel van de Nederlandse Hersenbank. Dankzij hersendonoren kunnen wij als wetenschappers al die belangrijke ontdekkingen doen en patiënten helpen. Uit mijn eerste waarnemingen bleek dat het histamine-ontstekingsmechanisme inderdaad verhoogd actief is in de hersenen van Parkinsonpatiënten. Om te zien of dit ontstekingsmechanisme vroeg in het Parkinsonproces optreedt, is nieuw vervolgonderzoek nu cruciaal. En daar hebben wij uw hulp voor nodig!

Met mijn collega-onderzoekers werk ik liefst dag en nacht om zo snel mogelijk een medicijn te vinden waarmee we Parkinson in een vroeg stadium kunnen afremmen of zelfs voorkomen. Ik ben de donateurs van het ParkinsonFonds dan ook bijzonder dankbaar! Zonder uw steun kan ik dit beloftevolle onderzoek niet afmaken.

Uw gift zet belangrijke nieuwe ontwikkelingen in gang. U maakt nieuwe ontdekkingen mogelijk. En daarmee draagt u direct bij aan ons ultieme doel voor patiënten: de ziekte van Parkinson afremmen of helemaal voorkomen.

Hoogachtend,
Dr. Ling Shan
Onderzoeker

Prof. dr. Dick Swaab (links) en dr. Ling Shan (rechts) in het lab bij de Nederlandse Hersenbank.
Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Patiënten

Meer praktische hulp na de diagnose ziekte van Parkinson

Ingrid is 45 en heeft jonge kinderen. Ze heeft recentelijk gehoord dat ze de ziekte...

FamiliePatiënten

Het leven met de ziekte van Parkinson kan ook heel mooi zijn

Harmen is 36 als bij hem de ziekte van Parkinson wordt vastgesteld. Lees snel zijn...

Patiënten

Zonder mijn deep brain stimulation – DBS – zou ik niet zijn wie ik nu ben.

Theo heeft zeven jaar geleden een DBS – Deep Brain Stimulation – operatie ondergaan.