Doneer direct
29 september 2017

Herseneiwit overactief in de ziekte van Parkinson

Onderzoek Parkinson

Een team neurowetenschappers onder leiding van Joost Verhaagen van het Nederlands Herseninstituut toonde voor het eerst aan dat een eiwit met een rol in de vorming van zenuwvezels en verbindingen tussen zenuwcellen betrokken kan zijn bij de ziekte van Parkinson. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Journal of Neuroscience’.

Het ParkinsonFonds maakte dit onderzoek, uitgevoerd door het Nederlands Herseninstituut, mede mogelijk. Deze ontdekking biedt nieuw perspectief voor het ontwikkelen van een therapie voor de ziekte van Parkinson.

Ziekte van Parkinson

Bij mensen met de ziekte van Parkinson sterven er in de loop der jaren dopamine producerende cellen af. Dopamine is een stofje in het brein dat medeverantwoordelijk is voor het overbrengen van informatie van de ene naar de andere zenuwcel. Het wordt geproduceerd in een diep gelegen deel van het brein: de zwarte kern. Lage dopamineniveaus bemoeilijken de aansturing van de spieren. Dat kan onder meer leiden tot spierstijfheid, traag bewegen en sterk beven, maar er kunnen ook gedrags- en cognitieve problemen ontstaan.

RGMa

Eerdere resultaten toonden aan dat de aanwezigheid van het eiwit RGMa sterk verhoogd is in de zwarte kern van Parkinsonpatiënten. Naar aanleiding hiervan brachten de onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut – in samenwerking met de Vrije Universiteit en het Hersencentrum Rudolf Magnus – in gezonde muizen het eiwit in de dopamine producerende cellen van de zwarte kern tot expressie. Zij zagen dat dit de motoriek van de muizen sterk verstoorde en ook stierven zenuwcellen in de zwarte kern af, net zoals bij de ziekte van Parkinson. Verhaagen:
“Het lijkt erop dat een teveel van het RGMa-eiwit bij Parkinsonpatiënten de verbindingen tussen dopamine producerende cellen en andere zenuwcellen aantast en zo het afsterven van deze cellen veroorzaakt.”

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het neutraliseren van dit eiwit van therapeutische waarde kan zijn voor Parkinsonpatiënten.

Bekijk hier het  artikel

Repulsive guidance molecule a (RGMa) induces neuropathological and behavioral changes that closely resemble Parkinson’s disease Journal of Neuroscience

 

Stuur mij dit artikel per email

Deel dit artikel

Ook interessant

Parkinson in een kweekschaal

Parkinson in een kweekschaal: dr. Mandemakers aan het woord

Dr. Mandemakers promoveerde in 2000 aan de Erasmus Universiteit (Rotterdam), zette zijn carrière voort aan de Stanford University (VS), ontving meerdere beurzen, werd gepubliceerd in gerenommeerde…

Prof. dr. Arfan Ikram

Onderzoek van Prof. dr. Arfan Ikram

Prof. dr. Arfan Ikram wil ontrafelen wat zich in de hersenen afspeelt vóór iemand de klinische diagnose Parkinson krijgt. “Met die kennis wordt het straks…

genetische afwijkingen

Genetische Parkinson Studie

De genetische afwijkingen die de afgelopen decennia ontdekt zijn en een erfelijke vorm van de ziekte van Parkinson kunnen veroorzaken hebben nieuw licht op mogelijke…