fbpx
Doneer direct
10 september 2014

Nederlandse aanpak Parkinson in VS

De grootste Amerikaanse zorgaanbieder Kaiser Permanente gaat patiënten met Parkinson behandelen volgens een Nederlandse methode. Afgelopen dinsdag zijn de contracten ondertekend.

Kaiser Permanente maakte eind vorig jaar tijdens een werkbezoek kennis met ParkinsonNet, een Nederlands netwerk van mensen die patiënten met Parkinson behandelen en verzorgen. ParkinsonNet is een initiatief van hoogleraar Bas Bloem van het Radboudumc in Nijmegen. ParkinsonNet is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een samenwerkingsverband waarbij in het hele land tweeduizend artsen en therapeuten zijn aangesloten.

Kaiser Permanente is de zorgverzekeraar van negen miljoen Amerikanen, maar het is ook een zorgaanbieder. Het bedrijf is vooral in Californië actief en heeft 17.000 zorgverleners in dienst. “Ze hebben ParkinsonNet er als enige project uitgepikt”, vertelt Bas Bloem. “Ze kopen het recht om onze aanpak te kopiëren en we hebben een samenwerkingsverband met Kaiser Permanente gesloten.”

Samenwerking

Bloem is heel nieuwsgierig hoe snel Kaiser Permanente ParkinsonNet gaat gebruiken. “Omdat zij hun eigen ziekenhuizen en gezondheidscentra hebben, zal dat veel makkelijker gaan dan hier.”

In Nederland is een driejarige proef die werd betaald door de zorgverzekeraars inmiddels afgelopen. Er is nog geen permanente financiering voor ParkinsonNet. Bloem: “Dat komt omdat wij met het netwerk in de eerste lijn zorg geven, in gewone ziekenhuizen, in academische ziekenhuizen en ook bij mensen thuis. Dat wordt allemaal uit andere potjes betaald.”

Bron: Nos

Deel dit artikel