fbpx
Doneer direct
12 juni 2020

Nieuwe behandelmethode zonder medicatie nabij!

Vernieuwend Parkinsononderzoek

In januari startte een nieuw onderzoek naar een niet-medische behandelmethode voor Parkinson. Neuropsycholoog Larissa Meijer, Msc. (Universiteit Utrecht) werkt aan een nieuwe behandelmethode voor pijnbestrijding bij Parkinsonpatiënten. Aangezien bijna alle mensen met Parkinson elke dag pijn hebben, is zo’n behandeling dringend gewenst. Het ParkinsonFonds kan dit hoopgevende onderzoek financieren dankzij donateurs zoals u. Nogmaals hartelijk dank voor uw steun.
Samen met onder anderen prof. dr. Erik Scherder gaat Larissa Meijer onderzoeken of een affectieve aanraking pijn kan verminderen bij Parkinsonpatiënten. Het gaat om nieuw en uniek onderzoek, voor een patiëntvriendelijke behandeling met een heel lichte aanraking. Een partner of andere naaste kan de behandeling uitvoeren en er komt geen medicatie aan te pas. Van deze behandelmethode met zachte aanraking kunnen de patiënten die nu met Parkinson leven al baat hebben. Hun levenskwaliteit kan op korte termijn een stuk hoger worden.

Elke dag leven met pijn

30 tot 95% van de Parkinsonpatiënten leeft met pijn. Dat heeft een enorme impact op hun dagelijks leven. Het is een groeiend probleem en tegelijkertijd een onderbelicht onderwerp; pijn wordt vaak niet of niet effectief behandeld. “Parkinson is nog ongeneeslijk, maar patiënten kunnen er wel ouder mee worden”, zegt Meijer. “Het zou mooi zijn als zij daarbij een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven kunnen behouden. Daar zetten mijn onderzoeksteam en ik ons graag voor in. Samen met prof. dr. Chris Dijkerman en prof. dr. Erik Scherder doe ik onderzoek naar pijnbestrijding bij Parkinson. We willen onderzoeken of een affectieve aanraking kan helpen om chronische pijn te verminderen.”

Chronische pijn verminderen

Uit een eerdere studie onder gezonde proefpersonen blijkt dat zij door een affectieve manier van aanraken na een pijnprikkel veel minder pijn ervaren. “Een zachte, langzame manier van aanraken – bijna een streling – activeert een aparte groep zenuwbanen. Het blijkt dat deze zijn gekoppeld aan ons pijnsysteem. Als deze zenuwbanen worden geactiveerd, voelen we minder pijn. De pijnprikkel kan het brein moeilijker bereiken óf wordt in het brein geremd”, legt Meijer uit. De zenuwbanen kun je activeren met een zachte kwast, maar het effect is sterker door aanraking van huid op huid. De partner, mantelzorger of andere verzorger kan de patiënt met de hand zacht en langzaam aanraken. “Wij willen onderzoeken of dit ook geldt voor mensen met chronische pijn. Als zij ook minder pijn ervaren, willen we de affectieve aanraking op korte termijn als nieuwe behandelmethode inzetten.”

Twee studies

Om dit te onderzoeken, zal Meijer twee studies uitvoeren met in totaal minimaal 90 patiënten. “Tijdens deze twee studies onderzoeken we wat de effecten van deze affectieve aanraking zijn bij mensen met Parkinson die chronische pijn ervaren. In de eerste studie onderzoeken we of affectieve aanraking als interventie pijn bij Parkinson kan verminderen. In de tweede studie bekijken we of affectieve aanraking mogelijk kan worden ingezet als behandeling. Tijdens deze laatste studie kijken we ook naar de effecten op denkvermogen en stemming.”

Niet-medische behandeling

De behandeling is non-farmacologisch, dus er komt geen medicatie aan te pas. Dat maakt het ook toegankelijk om deel te nemen aan het onderzoek. “Als het bij mensen met chronische pijn ook werkt, is dit een aangename, mooie manier van behandelen. Dat kan bijvoorbeeld net na een zorgmoment. Zo ontstaat ook sterker contact tussen de patiënt en diens partner/verzorger. Aanraking door een naaste is prettiger dan aanraking in een klinische omgeving.” Als een zachte manier van aanraken pijn vermindert, zouden ook de kwaliteit van leven, stemming en cognitie/denkvermogen kunnen verbeteren. Deze mogelijk positieve bijeffecten nemen de onderzoekers ook mee in hun studie.

Op korte termijn inzetten

De beoogde concrete resultaten: nieuwe inzichten en meer kennis over pijnbestrijding bij Parkinson en een nieuwe, patiëntvriendelijke behandelmethode zonder medicatie voor de patiënt van nu. “Als de behandelmethode werkt, kunnen we deze op korte termijn inzetten, om de klachten van de huidige patiënten te verlichten. Als neuropsycholoog wil ik patiënten graag helpen om hun kwaliteit van leven te verbeteren of te behouden. Dat komt allemaal samen in deze nieuwe behandeltechniek, waar de patiënten van nu én toekomstige patiënten baat bij kunnen hebben. We zijn de donateurs en het ParkinsonFonds dan ook erg dankbaar dat zij onze studie mogelijk maken.”
Doneer nu voor onderzoek

Deel dit artikel