fbpx
Doneer direct
14 mei 2014

Nieuwe biomarkers ziekte van Parkinson

Onlangs heeft Karin van Dijk van VUmc tientallen eiwitten ontdekt die mogelijk het ziekteproces van de ziekte van Parkinson kunnen weergeven. Ze heeft de concentratie van verschillende eiwitten in de hersenen en het hersenvocht van parkinsonpatiënten en gezonde mensen vergeleken. “Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of de eiwitten daadwerkelijk als biomarkers voor de ziekte van Parkinson kunnen worden gebruikt”, aldus de promovenda.

Karin van Dijk zocht in haar onderzoek naar eiwitten die de ziekte van Parkinson kunnen herkennen, zogeheten biomarkers. Dit deed ze om een betere diagnose te kunnen stellen en de ernst van de ziekte betrouwbaarder te kunnen meten.

Ziekte van Parkinson

Inmiddels lijden er in Nederland meer dan 55.000 mensen aan de ziekte van Parkinson. De ziekte van Parkinson is onder andere te herkennen aan trillen, stijfheid, moeilijk praten en traagheid. Dit komt door een tekort aan de stof dopamine in de hersenen. In een vroeg stadium van de ziekte van Parkinson is het moeilijk de aandoening te onderscheiden van andere hersenziekten die vergelijkbare symptomen, maar een andere prognose hebben. Ook kan nu niet heel nauwkeurig worden gemeten hoever de ziekte is gevorderd. Dit is heel belangrijk om ziekteremmende medicijnen te kunnen testen.

Eiwitten in hersenvocht

Van Dijk vergeleek eerst de concentratie van enkele eiwitten in het hersenvocht van 58 parkinsonpatiënten met die van gezonde mensen. Deze eiwitten waren in eerdere studies aangemerkt als mogelijke biomarkers. “De concentraties in de twee groepen testpersonen verschilden, maar niet genoeg om een volledig onderscheid te kunnen maken tussen parkinsonpatiënten en gezonde mensen”, aldus de onderzoekster.

Nieuwe biomarkers

Ook zocht Van Dijk naar nieuwe mogelijke biomarkers. Uit de analyse van het hersenvocht en hersenweefsel van twintig personen, vond de promovenda tientallen eiwitten waarvan de concentraties verschilden tussen parkinsonpatiënten en gezonde mensen. “Er is gericht onderzoek naar deze eiwitten nodig om te bepalen of ze als biomarker voor de ziekte van Parkinson kunnen dienen”, aldus Van Dijk. De eerste stap is inmiddels gezet. “We hebben resultaten van vergelijkbare onderzoeken in Duitsland en Noorwegen vergeleken met ons onderzoek. Hiermee hebben we drie veelbelovende eiwitten gevonden die de komende jaren verder worden onderzocht.”’

Stichting ParkinsonFonds heeft deze studie gefinancierd. Bekijk hier het proefschrift over Parkinson.

 

Bron: VUmc, mei 2014

Deel dit artikel