Onderzoek met revolutionaire technologie

Genetische factoren ontdekken is de eerste stap naar betere therapie

Prof. dr. Vincenzo Bonifati (Erasmus MC) doet al meer dan twintig jaar fundamenteel onderzoek naar de ziekte van Parkinson: “In het begin van mijn carrière ontving ik mijn allereerste onderzoeksbeurs van het ParkinsonFonds. Dat grote vertrouwen in mijn onderzoek ben ik nooit vergeten. Sindsdien hebben we samen al verschillende onderzoeksdoorbraken meegemaakt. Het ontbreekt mij en mijn team nooit aan passie of motivatie om door te gaan. We gaan natuurlijk voor dé doorbraak, samen met u.”

Identificeren van genetische factoren

“Mijn hoofddoel is het identificeren van genetische factoren die parkinson veroorzaken. Want hoewel parkinson geen klassieke erfelijke ziekte is, spelen genen hierbij wél een belangrijke rol.”

Grote stap voorwaarts met nieuwe technologie

“Voor fundamenteel onderzoek, waar het identificeren van genetische factoren onder valt, is een lange adem nodig. Er zijn namelijk nog veel genen te ontdekken. Dat doen we met revolutionaire dna-sequencing technologie. Deze methode is zeer precies en geeft veel informatie en details. Dit betekent een grote stap voorwaarts en een hogere kans om alle genetische parkinsonfactoren te vinden.”

Hoop op succesvolle trial, voor nieuwe therapie

“Er zijn verschillende klinische trials met patiënten die mutaties hebben in een van de genen die wij en andere collega’s een paar jaar geleden ontdekten. De farmaceutische industrie zit er bovenop en het wereldwijde parkinsonveld is opgetogen: onze inspanningen werpen vruchten af.”

President’s Distinguished Service Award

In september 2021 ontving professor Bonifati de President’s Distinguished Service Award van de International Parkinson and Movement Disorder Society (MDS). Dit is een zeer prestigieuze prijs en eer in het wetenschappelijke onderzoeksveld. “Voor mij een verrassing, ik ben zeer vereerd dat de MDS mij deze award toekende. Deze award vervult mij met trots. Het voelt als een erkenning voor mijn jarenlange inzet voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson en het bewijs dat we in Nederland belangrijk onderzoek doen.”

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

FamilieOnderzoekPatiënten

Een lawine aan berichten tijdens de ‘Ik leef met parkinson’ week

Tijdens de ‘Ik leef met parkinson’ week keken we elke dag met iemand mee die...

Onderzoek

Prof. dr. Rob de Bie wil een beter leven voor mensen met de ziekte van Parkinson

Prof. dr. Rob de Bie en zijn team onderzoeken de mogelijkheid om impulscontrolestoornissen bij mensen...

Familie

Parkinsonboksen is meer dan boksen

Leon Pijnenburg staat aan de start van parkinsonboksen in Nederland en hij ontwikkelde samen met...