fbpx
Doneer direct
2 augustus 2016

Ook ingekorte reuktest spoort ziekte van Parkinson op

Een ingekorte reuktest kan helpen bij het stellen van de diagnose ‘ziekte van Parkinson’. Dat melden Philipp Mahlknecht (Medizinische Universität Innsbruck) en collega’s (Mov Disord. 2016; online 9 mei).

Ongeveer 80% van de Parkinsonpatiënten heeft een verminderde reuk. In internationale criteria voor de diagnostiek van de ziekte van Parkinson zijn in 2015 uitgebreide reuktests opgenomen. Mahlknecht et al. gingen de diagnostische waarde na van kleinere subtests: de ‘Sniffin’ Sticks’ met 16 (SS-16) en met 8 items (SS-8).

De auteurs verzamelden gegevens van 646 Parkinsonpatiënten en 606 controlepatiënten uit Innsbruck, Leiden en Wenen. In Innsbruck betrokken zij ook 75 patiënten met parkinsonisme of een tremor en 24 met een REM-slaapgebonden gedragsstoornis. Alle deelnemers deden een reuktest waarbij zij de geur van bijvoorbeeld sinaasappels, rozen, koffie en bananen moesten herkennen.

Patiënten met de ziekte van Parkinson scoorden duidelijk slechter op de reuktest dan de controlepatiënten en de deelnemers met parkinsonisme. De specificiteit en sensitiviteit van de SS-16 waren 84%, de SS-8 gaf een specificiteit van 88% en een sensitiviteit van 84%. Beide reuktests pikten de 8 patiënten op met een idiopathische REM-slaapgebonden gedragsstoornis die later de ziekte van Parkinson kregen.

Volgens de onderzoekers kan een ingekorte reuktest zonder verlies aan diagnostische waarde helpen de ziekte van Parkinson op te sporen. De Nederlandse multidisciplinaire richtlijn Ziekte van Parkinson meldt dat een verminderd reukvermogen in de algemene bevolking veel voorkomt en ‘daarom is het van belang om tevens te vragen naar een mogelijk familiaire belasting. ’ Toch is aanvullende diagnostiek bij de combinatie van reukverlies en familiare belasting niet geïndiceerd. ‘Alleen bij klinische symptomen kan nadere diagnostiek en eventuele behandeling worden gestart.’

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Download hier de brochure over Parkinson

 

Deel dit artikel