fbpx
Doneer direct
12 februari 2015

Parkinson meest voorkomende bewegingsstoornis

De ziekte van Parkinson is de meest voorkomende bewegingsstoornis ter wereld.

Alleen al in Europa zijn er 1.2 miljoen Parkinson patiënten en de verwachting is dat dit aantal zich zal verdubbelen in 2050.

In 2011 bedroegen de jaarlijkse kosten in Europa gerelateerd aan de ziekte al €13.9 miljard. Deze cijfers tonen de hoge nood aan voor meer onderzoek naar de oorzaak van de ziekte van Parkinson en het ontwikkelen van therapieën.

De afgelopen 15 jaar hebben ontdekkingen van mutaties in genen die leiden tot erfelijke vormen van de ziekte van Parkinson beter inzicht gegeven over het ontstaan van de ziekte. Dit inzicht staat echter nog in de kinderschoenen.

Vooruitgang van het onderzoek wordt met name vertraagd door de afwezigheid van goede model systemen die het ziekte proces in Parkinson patiënten nauwkeurig nabootsen. Het doel van ons huidig onderzoek is om dit probleem te overbruggen.

 

bewegingsstoornis

Een samenwerking tussen de afdelingen Klinische Genetica (Prof. V. Bonifati, Dr. W. Mandemakers), Neurologie (Dr. A. Boon) en Voortplanting en Ontwikkeling (Dr. M. Ghazvini, Prof. J. Gribnau) van het Erasmus MC Rotterdam zal een nieuw modelsysteem voor de ziekte van Parkinson ontwikkelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van innovatieve technieken om stamcellen te kweken uit huidcellen die verkregen zijn van huidbiopten van Parkinson patiënten. Deze geïnduceerde stamcellen zullen vervolgens weer worden onderscheiden naar het type zenuwcellen die het meest zijn aangedaan in Parkinson patiënten.

Deze studie wordt door de Dorpmans-Wigmans stichting gefinancierd.
Klik hier om meer te lezen over de Dorpmans-Wigmans stichting. 

Onderzoek aan deze levende zenuwcellen uit Parkinson patiënten was tot recent nog onmogelijk. We hopen echter dat ontwikkeling van dit modelsysteem zal bijdragen aan meer kennis over oorzaken van de ziekte van Parkinson in het algemeen, en aan het ontwikkelen van therapieën die deze slopende ziekte kunnen vertragen of stoppen.

Doneer nu voor wetenschappelijk onderzoek

 

Deel dit artikel