fbpx
Doneer direct
6 juli 2018

Veelbelovend Parkinsononderzoek naar witte hersenstof

In januari startte prof. dr. Eleonora Aronica, neuroloog/neuropatholoog bij AMC Amsterdam, met hersenonderzoek naar de ziekte van Parkinson. Zij bestudeert specifiek de witte stof in de hersenen. Want mogelijk zijn specifieke veranderingen in de witte hersenstof een aanwijzing voor de cognitieve problemen die vaak optreden bij de ziekte van Parkinson. Dat zou  een baanbrekende ontdekking zijn, en een grote medisch-wetenschappelijke stap vooruit. Die zonder uw zeer gewaardeerde steun niet mogelijk zou zijn!

Nieuwe vaardigheden

Het menselijk brein bevat twee belangrijke weefseltypes: grijze stof met zenuwcellen en witte stof met ondersteunende cellen die verbindingen maken tussen zenuwcellen. Bij Parkinson sterven zenuwcellen (grijze stof) langzaam af, waardoor de symptomen zoals bewegingsstoornissen steeds erger worden. De nadruk lag in wetenschappelijk onderzoek daarom altijd op de grijze stof.

“Mensen met de ziekte van Parkinson hebben dringend behoefte aan een effectieve therapie”, zegt professor Aronica. “Daar zetten mijn onderzoeksteam en ik ons graag voor in.”

“Nu kijken we juist ook naar de invloed van de witte stof ”, legt professor Aronica uit. “De witte hersenstof blijkt namelijk een belangrijke rol te spelen in menselijke intelligentie, en is essentieel voor het leren van nieuwe vaardigheden.”

Cognitieve problemen

parkinsononderzoek witte hersenstofHet is mogelijk dat veranderingen in witte stof voorafgaan aan de cognitieve achteruitgang zoals we die zien bij Parkinson. En dat dit nog eerder gebeurt dan de veranderingen in de grijze stof. Dat betekent dat specifieke veranderingen in de witte hersenstof iets kunnen vertellen over de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson, die vaak samengaat met cognitieve problemen. Professor Aronica: “In hersenweefsel onderzoeken wij specifieke moleculen in zowel de grijze als de witte stof. Daarbij gebruiken wij geavanceerde apparatuur met een hogere resolutie dan ooit tevoren. Zo kunnen we eerder onontdekte genetische elementen van de hersenen bekijken.”

Uitgebreide analyse van Parkinson hersenweefsel

De beoogde concrete resultaten? “Nieuwe inzichten in en meer kennis over de ontwikkeling van de  ziekte van Parkinson. Een betere diagnose stellen, zodat we de ziekte in een vroeger stadium al gerichter kunnen behandelen. En nieuwe behandelingen ontwikkelen die de patiënt een betere levenskwaliteit geven. We hopen op nieuwe inzichten die het maximale opleveren voor patiënten.”

 

Doneer nu voor onderzoek

Deel dit artikel