Doneer direct
11 juni 2011

Parkinsononderzoek van prof. dr. Nico Leenders

Onderzoek van prof. dr. Leenders: “Wie heeft een verhoogde kans op Parkinson? En hoe kunnen we de ziekte voorkomen?”

De meeste Parkinsonpatiënten voelen zich elke dag zo uitgeput. Ze vallen ’s nachts niet in slaap of worden steeds wakker. Slaapstoornissen zijn een groot probleem voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Prof. Dr. K.L. Leenders, MD, Ph.D.

Prof. dr. Leenders

Prof. dr. K.L. (Nico) Leenders (UMCG) geeft een nadere uitleg van het lopende onderzoek genaamd ‘de REMPET-2 studie’. In het onderzoek is de REM-slaap de voornaamste invalshoek. Bij deze vervolgstudie op REMPET-1 past professor Leenders de modernste technieken toe om een zogeheten biomarker te vinden die voorspelt welke mensen de ziekte van Parkinson gaan ontwikkelen en op welke termijn. Met de wens om de ziekte uiteindelijk te voorkomen.

“Eerder onderzoek toonde aan dat mensen met REM-slaapgedragsstoornissen – het ongeremd uitleven van onrustige dromen, roepen in slaap, uit bed vallen, kans op verwondingen en schade – een hoge kans hebben om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. We zoeken naar een biomarker om te voorspellen welke van deze mensen de ziekte wanneer ontwikkelen. Als we kunnen aangeven: u ontwikkelt binnen 12, 4 of 2 jaar Parkinson, kunnen we daarbij een therapie testen om – zolang we Parkinson nog niet kunnen voorkomen – beter op de ziekte in te spelen.”

Slaapstoornis 

“Tijdens de REM-slaapfase bewegen de oogbollen snel terwijl het brein actief de rem zet op de motoriek. Zijn de zenuwkernen die slaap regelen aangetast, dan remt het brein niet tijdens de REM-slaap. Wat gebeurt er nu bij deze mensen? Om dat te achterhalen, meten we de glucoseverbranding – het energieverbruik – van de hersenen met petscans, een vernieuwende methode die pas recent in Nederland wordt toegepast. Is het systeem van zenuwcellen aangetast, dan zien we een patroon van verminderd glucoseverbruik. Elke hersendegeneratieve ziekte heeft een eigen patroon van glucoseverbruik. Het afwijkingspatroon voor de ziekte van Parkinson is universeel herkenbaar. Bij mensen die nog geen Parkinson hebben, maar die wel kampen met REM-slaapstoornissen, komt dat Parkinsonpatroon al voor twee derde tot uiting. 85 tot 90% van die mensen ontwikkelt daadwerkelijk Parkinson.

Om te kunnen voorspellen welke mensen Parkinson gaan ontwikkelen, op welke termijn en hoe we dat kunnen tegenhouden, hebben we veel gegevens nodig. Om die te verzamelen, willen we 100 mensen met REM-slaapgedragsstoornissen gedurende drie jaar volgen. Zo kunnen we de analyse van glucose in de hersenen op een hoger plan brengen en dichter bij een remedie voor de ziekte van Parkinson komen.”

Samenwerking

Professor Leenders werkt samen met een gerenommeerd Duits onderzoeksteam onder leiding van prof. dr. Wolfgang Oertel (Philipps Universiteit Marburg). Het fundament van het onderzoek is hiermee extra krachtig.

 

Hoe kunt u helpen?

Doneer nu voor baanbrekend onderzoek naar het voorkomen of genezen van Parkinson.
Uw gift wordt uitsluitend besteed aan het allerbeste medisch-wetenschappelijke onderzoek.

Steun baanbrekend onderzoek

Deel dit artikel