Neurowetenschapper dr. Lars van der Heide (Swammerdam Institute for Life Sciences, UvA) zoekt nieuwe manieren om het afsterven van dopamine zenuwcellen bij de ziekte van Parkinson tegen te gaan. Hij veronderstelt dat de balans van BCL2 eiwitten hiervoor bepalend is. Dit unieke onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het ParkinsonFonds – dus mede dankzij uw donaties!
“Parkinson is een aangrijpende ziekte waarin de voornaamste klinische klachten worden veroorzaakt door het afsterven van dopamine zenuwcellen in de hersenen. We willen weten welk mechanisme achter het afsterven van deze dopamine zenuwcellen schuilt, zodat we nieuwe manieren kunnen vinden om celdood te voorkomen. Zogenaamde BCL2 eiwitten worden steeds meer gelinkt aan het afsterven van dopamine zenuwcellen. Dit zijn gespecialiseerde eiwitten die je kunt onderverdelen in celdood bevorderende BCL2 eiwitten en celdood voorkomende BCL2 eiwitten. De specifieke balans tussen deze twee groepen bepaalt het lot van de cel.”
“We onderzoeken eerst welke BCL2 eiwitten in dopamine zenuwcellen aanwezig zijn. Met deze kennis zullen we dan de balans richting celdood voorkomende BCL2 eiwitten proberen te verschuiven. Hiervoor maken we gebruik van een muismodel voor de ziekte van Parkinson. De vraag is nu welke specifieke BCL2 eiwitten van belang zijn voor een gezond evenwicht en welke verstoord zijn in Parkinson – die gegevens kennen we nog niet. Het is verrassend dat dit nooit eerder heel diep is geanalyseerd.”
“Eerder deed ik kankeronderzoek. Daar maak je het tegenovergestelde mee: je hebt tumorcellen die blijven leven. Door de balans tussen BCL2 eiwitten te veranderen, verschuif je het evenwicht naar celdood zodat de tumorcellen afsterven. Toen ik me in het Parkinsonveld verdiepte, kwam ik op het idee om dit hele mechanisme van tumorcellen toe te passen op dopamine zenuwcellen. Uiteraard met het doel om dopamine zenuwcellen te laten overleven. Daartoe moeten we wel achterhalen welke BCL2 eiwitten in dopamine zenuwcellen zitten. Een complex systeem dat ik graag helemaal wil begrijpen.”
“Het onderzoek heeft een looptijd van vier jaar. Ik hoop dat we dan de belangrijkste BCL2 eiwitten kennen die betrokken zijn bij celdood en overleven van dopamine zenuwcellen. We weten dan ook welke factoren je moet beïnvloeden om ervoor te zorgen dat een zenuwcel minder snel dood gaat. Mocht de balans tussen BCL2 eiwitten inderdaad van cruciaal belang blijken te zijn, dan zou je in de toekomst patiënten daarop kunnen screenen. Dit persoonlijke BCL2 profiel zou je dan kunnen gebruiken om vast te stellen of iemand vatbaar is voor de ziekte van Parkinson en hoe deze patiënt eventueel het beste te behandelen is.”
Doneer nu voor onderzoek naar het voorkomen of genezen van Parkinson.
Uw gift wordt besteed aan het allerbeste medisch-wetenschappelijke onderzoek.