Doneer direct
4 april 2018

Update: onderzoek naar BCL2-eiwitbalans

“In de hersenen van Parkinsonpatiënten sterven dopamine zenuwcellen af. In onze studie proberen we dopamine zenuwcellen weerbaarder te maken om celsterfte te vertragen. Of nog liever: te voorkomen.”

Aanvrager: dr. Lars van der Heide
Instituut: Universiteit van Amsterdam
Duur: 4 jaar
Kosten: € 200.000
Start: 1 oktober 2015

Graag stel ik me even aan u voor: mijn naam is Lars van der Heide en ik doe als neurowetenschapper zenuwcelonderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Mijn onderzoeksteam en ik zoeken naar nieuwe manieren om het afsterven van zenuwcellen bij Parkinson te voorkomen. We zijn nu halverwege deze studie, en we zijn verheugd dat we al een baanbrekende ontdekking met u kunnen delen. Om het belang van die bevinding goed aan u uit te leggen, zal ik eerst enige achtergrondinformatie geven.

De voornaamste Parkinsonsymptomen ontstaan door het afsterven van dopamine zenuwcellen in de hersenen. Als we precies weten hoe dit komt, kunnen we nieuwe manieren vinden om celdood te voorkomen. Zogenaamde BCL2-eiwitten worden steeds meer gelinkt aan het wel of niet afsterven van dopamine zenuwcellen. Dit zijn gespecialiseerde eiwitten die je kunt onderverdelen in celdood bevorderende BCL2-eiwitten en celdood voorkomende BCL2-eiwitten. De specifieke balans tussen deze twee groepen bepaalt het lot van de cel.

In een celmodel zijn we de BCL2-factoren, die zorgen dat cellen blijven leven, juist gaan remmen. Om vervolgens te achterhalen wanneer die dopamine cellen het snelst doodgaan. We deden dus precies het tegenovergestelde van wat we zouden willen dat er bij een Parkinsonpatiënt gebeurt. Zo ontdekten we de BCL2-factor die de zwakste schakel is in deze dopamine cellen.

Zoals gebruikelijk bij wetenschappelijk onderzoek, deden we meerdere aanvullende experimenten – die onze ontdekking stuk voor stuk bewezen. We weten nu dus op welke BCL2-factor we onze pijlen moeten richten. Gouden informatie!

We analyseren nu verschillende routes in de cel, om deze zwakste schakel sterker en actiever te maken. Simpel gezegd proberen we op deze manier dopamine zenuwcellen weerbaarder te maken tegen stress om de celsterfte te vertragen of nog liever: te voorkomen.

Een enorme uitdaging voor de tweede helft van onze studie. Daarom zijn we ook zo dankbaar voor de steun van donateurs, want zonder die donaties zou ons onderzoek niet mogelijk zijn.

Zonder fundamenteel onderzoek komen we er niet achter waardoor bij Parkinson dopamine zenuwcellen doodgaan, of hoe we dit kunnen voorkomen. Het levert niet direct een medicijn op, maar wél kennis die in de toekomst tot een geneesmiddel kan leiden. Simpel vergeleken: om de sleutel naar Parkinson te vinden, moeten we eerst weten hoe het slot werkt. Daar werken we intensief aan.

 

Hoe kunt u helpen?

Doneer nu voor baanbrekend onderzoek naar het voorkomen of genezen van Parkinson.
Uw gift wordt uitsluitend besteed aan het allerbeste medisch-wetenschappelijke onderzoek.

Doneer voor onderzoek

Stuur mij dit artikel per email

Deel dit artikel

Ook interessant

Blootstellingen en metabolieten meten in bloed vóór diagnose Parkinson

De oorzaken van de ziekte van Parkinson zijn nog grotendeels onbekend. Naast genetische factoren is het zeer waarschijnlijk dat blootstellingen uit de omgeving een belangrijke…

Vroeg gebruik van Parkinsonmedicijn ook veilig op lange termijn

Het klassieke medicijn levodopa dat klachten vermindert bij Parkinson kan zonder probleem bij de eerste symptomen van de ziekte worden gebruikt. Dit heeft geen negatieve…

Vroege aanwijzingen voor de ziekte van Parkinson

“Meer kans om succesvol in te grijpen op Parkinson” De ziekte van Parkinson is complex en confronteert patiënten dagelijks met ingrijpende symptomen die geleidelijk verergeren….