fbpx
Doneer direct
15 december 2016

Onderzoeksupdate studie: Exome sequencing in Parkinson’s disease

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati, MD,Ph.D.Prof. dr. Vincenzo Bonifati: “We proberen nog steeds naarstig genetische factoren te identificeren die Parkinson veroorzaken. Vele klinische observaties doen ons sterk vermoeden dat er nog meer genen bestaan dan we al kennen. Met de nieuwe, krachtige NGS-technologie – Next Generation DNA Sequencing – hebben we nu de juiste instrumenten in handen om de missende genetische factoren te identificeren. Exome sequencing – het identificeren van de DNA-delen die belangrijk zijn voor het bouwen van eiwitten – is nu veel sneller mogelijk. Binnen een week kunnen we alle genen in een mens rangschikken.

Als we het gen identificeren, begrijpen we ook wat het doet en met welk eiwit. Dan hopen we het mechanisme achter de ziekte te kunnen ontrafelen, en de ziekte te stoppen of af te remmen. Als we een nieuw gen hebben gevonden, bestaat er een mogelijkheid een therapie te ontwikkelen.

Elke familie met Parkinson kan cruciaal zijn voor het achterhalen van een nieuw gen. Met alle toonaangevende laboratoria in het Parkinsonveld zoeken we de missende genen. Het is een race die we gezamenlijk lopen. Met zoveel ervaring en de modernste technieken hebben we alle ingrediënten om succesvol te zijn.

Ik verwacht dat we over vijf tot tien jaar de belangrijkste genetische factoren hebben geïdentificeerd. Dan zijn we nog dichter bij het stoppen van het mechanisme dat de ziekte veroorzaakt.”

Doneer nu voor wetenschappelijk onderzoek

Deel dit artikel