Doneer direct
12 maart 2014

Andere manier van financieren in de zorg

Volgens oud-minister van Financiën Wouter Bos heeft Nederland de kosten in de zorg nog lang niet onder controle.

Hij pleit voor een andere manier van financieren waarbij ziekenhuizen en artsen niet worden betaald als ze mensen beter maken, maar als ze mensen gezond laten zijn.

Wouter Bos (nu topman bij het VUmc) verwijst naar het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen waar al met een dergelijke vorm van financiering wordt geëxperimenteerd in de zorg voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Door de extra investeringen door verzekeraars VGZ en CZ belooft het ziekenhuis volledige transparantie rond de gegeven behandelingen te geven en lagere netto-kosten aan het einde van het jaar.

In een interview verklaart neuroloog Bas Bloem: “De afspraak die we met de zorgverzekeraars hebben, is dat ondanks de initieel hogere kosten door de extra financiële injectie die zij geven, wij betere uitkomsten gaan bereiken bij patiënten met Parkinson. Dus mensen gezonder houden, tegen netto lagere kosten aan het einde van het jaar”.

Kwaliteit

Het ziekenhuis wil dit gaan doen door extra geld te investeren in de kwaliteit van de zorg, onder meer door meer verpleegkundigen aan te stellen. Ook kunnen werkzaamheden doelmatiger en efficiënter worden uitgevoerd, stelt Bas Bloem.

Bas Bloem geeft aan wanneer hulp wordt beloond of afgerekend op basis van de gezondheid die bij patiënten is bereikt, ontstaat er een ‘gezamenlijke prikkel’ om adviezen wel degelijk uit te voeren. Ook vindt hij het belangrijk om daarbij geen onderscheid te maken tussen kansrijke en minder kansrijke patiënten. “Je kunt niet de krenten uit de pap pikken. Dus we gaan dit doen voor alle mensen met Parkinson, ongeacht hoe ziek of ze gezond ze zijn aan het begin van het jaar.”

Chronische ziekten

Bos is ervan overtuigd dat deze financieringswijze toepasbaar is op de behandeling van allerlei chronische ziekten, waaronder suikerziekte en dementie. “Het is nu een experiment, wat best spannend is. Zowel voor de zorgverzekeraars als voor onszelf. Wij gaan ons als Radboud heel transparant opstellen en dat is best eng.”
Bron: BNR Webredactie / Foto: Radboudumc 

Deel dit artikel