Doneer direct
18 september 2019

Nieuwsbrief september van Twan Hendriks

Onder begeleiding en assistentie van kunstenaar Twan Hendriks maken deelnemers van de workshop een grasfiguur van klei. De opbrengst van de workshops komt ten goede van wetenschappelijk onderzoek naar Parkinson. Maandelijks geeft Twan Hendriks een nieuwsbrief uit over het verloop van zijn initiatief. Hieronder vindt u zijn nieuwsbrief van de maand september.

Met in deze nieuwsbrief:

  • Voorwoord
  • Als gast bij Past-Rotary Hart van Brabant
  • Bijzondere ontmoeting
  • Enkele presentaties
  • Verhaal deelnemer, Saskia van Mill
  • Nieuwe sponsor
  • Parkinsongala : voorbereiding
  • Tot slot : start van het nieuwe seizoen

 

Voorwoord

De vakantie is weer voorbij, de scholen zijn begonnen en we hebben de camera weer vol met herinneringen aan een zonnige, maar wel erg hete periode. Voor mij en mijn lotgenoten waren het best wel moeilijke dagen. Als Parkinsonpatiënt is het al moeilijk om alles onder controle te houden, maar met die hitte is dat extra moeilijk.

“Eigen schuld – dikke bult, mensheid” zeg ik dan tegen mijzelf. Want laten we eerlijk zijn, we hebben dat aan onszelf te danken. Sinds de industriële revolutie doen we maar alsof het niet op kan, want ….. het brengt bakken met geld op. We halen alles maar uit de aarde en geven niets terug. Oh ja, toch wel : gif. Ik kan ik mij nog herinneren dat wij vroeger ieder jaar gingen kamperen voor 6 weken in Vrouwenpolder. Ik praat nu over de jaren 50 van de vorige eeuw, ik was toen ongeveer 10 jaar. Voor het slapen gaan nevelde mijn vader met een flitsspuit DDT in onze slaapruimte, tegen de muggen. We moesten vijf minuten wachten en dan konden we naar bed. Maar de stank van die chemicaliën bleef nog lang hangen in de tent. Het gebruik van gif was trouwens in die periode de normaalste zaak van de wereld. Het gewas bij de boer werd ook grondig bespoten tegen de insecten en het gif stond doodleuk opgeslagen in de schuur. De mensheid wilde mooie groente en mooi fruit hebben. Daar mochten geen plekjes in zitten.

Dat gif zou best weleens een van de oorzaken kunnen zijn van Parkinson. Er is ooit een bevolkingsonderzoek geweest naar de ziekte van Parkinson en wat bleek? Parkinson kwam veel meer voor bij boerenfamilies dan bij andere beroepsgroepen. En ikzelf? Met al die chemicaliën die ik in mijn werk gebruikte? Ook niet mis als je iedere dag die troep inhaleert. Dus ik zeg ook tegen mijzelf : “Eigen schuld – dikke bult, Twan”. We moeten verder en dat betekent : leer van het verleden en zorg voor herstel voor de volgende generaties.

Ondanks de iets rustige periode is er wel degelijk weer het een en ander gebeurd. De workshops lagen even stil, dus had ik even meer tijd en aandacht voor het verder organiseren van het Parkinsongala. Daarover hieronder meer.

Veel leesplezier en u weet het: zeg het voort, zeg het voort
Twan.

Als gast bij Past-Rotary Hart van Brabant

Afgelopen woensdag 26 juni was ik uitgenodigd door de Rotary club om daar een presentatie te houden. Niko de Wit, collega en oud studiegenoot van mij op de academie St. Joost, is aan deze club verbonden en was via mijn nieuwsbrieven niet alleen op de hoogte, maar ook erg onder de indruk van het project en heeft mij gevraagd om op een van de bijeenkomsten van de Rotaryclub een presentatie te geven. Dat heb ik op woensdag 26 juni jl. gedaan.

Ik heb er mijn presentatievideo vertoond na de presentatie was er gelegenheid tot het stellen van vragen. En de mensen waren erg geïnteresseerd zo werden er vele vragen gesteld over Parkinson en het project. Na een gezellige lunch nam ik afscheid, waarbij ik een donatie voor het project heb mogen ontvangen.
Die donaties zijn belangrijk. Daarmee kan ik leden van Quiet500 (waarover ik eerder heb geschreven) de gelegenheid geven om ook een grasfiguur te maken en zo aan de totstandkoming van het uiteindelijke ParkinsonGrasveld mee te werken.

Bijzondere ontmoeting

Eind juni kwam ik weer in contact met Saskia Bodelier. Zij runt het bijzonder bedrijf “Verrassend Tilburg en meer” Een evenementenbureau dat zorgt voor de leukste en meest originele bedrijfsuitjes en bijzondere ontmoetingen in Tilburg en omgeving! Zij laat u bijzondere mensen ontmoeten en verrassende plekken ontdekken. Op zoek naar een groepsactiviteit of bedrijfsuitje voor een super leuke, recreatieve en educatieve dag? Boek een dagje “Man bijt hond” en neem een kijkje achter deuren die normaal gesloten blijven. Geschikt voor particulieren en bedrijven vanaf 4 tot 200 personen.

https://www.verrassendtilburgenmeer.nl

 

Toen de galerie nog bestond had zij al enkele malen met mij samengewerkt voor een ontmoeting bij mij in de galerie en atelier. Nu nam ze contact met mij i.v.m. het Parkinsonproject : of enkele leden van de brandweer van St. Michielsgestel met hun partners een bezoek aan mijn atelier zouden mogen brengen. Nou daar zeg ik geen nee op! Mijn nieuwe presentatievideo klaar gezet, folders in de aanslag, drank klaar en laat maar komen!

Het was een grote verrassing voor ze. Want ja, je komt bij een kunstenaar in zijn atelier en pats-boem : Parkinson. Onder de indruk, maar vooral heel enthousiast over het kunstproject namen ze afscheid. Een mooie en waardevolle gelegenheid om het project meer bekendheid te geven: zegt het voort, zegt het voort …

Enkele presentaties

Afgelopen zondag 8 september meegedaan met de cursusmarkt, georganiseerd door de stichting Atelier Tilburg, waar ik het keramieklokaal van huur dat gevestigd is in het gebouw Goretti aan het Wilhelminapark. 1 zuiltje met 2 grasfiguren er op en 1 zuil met mijn grote computer om de trailer over de workshop te vertonen. En dan flyers uitdelen en het publiek te woord staan.

Daarna de zuil met de twee grasfiguren plaatsen in de “Grotto” in de Warande, onderdeel horeca onderneming “de Bonheurgroep”. Mijn nicht Saskia die daar dat onderdeel van het horeca bedrijf runt heeft ook meegedaan aan een workshop. Het voorste grasfiguur is van haar hand met op de achtergrond de pagina die straks in het boek komt, na de afsluiting van het project.
Haar verhaal ook in deze nieuwsbrief.

Van Clemens de Jong, eigenaar van de bekende kunstenaars materialen zaak in Tilburg “Antoon de Jong”, mocht ik een etalage inrichten voor het project. De zaak pas is verhuisd naar een andere locatie nl; Boomstraaat 117 in Tilburg, kwamen de etalages vrij. Het pand is gevestigd in de Nieuwlandstraat een belangrijke verbindingsweg vanuit het station naar de winkelstraat in het centrum van de stad. Vele passanten worden zo op de hoogte gebracht van de actie.
https://www.antoondejong.nl

A.s. weekend, 21 en 22 september, presenteer ik met een video het kunstproject in de spiegelzaal van de boomtak (zie hieronder het affiche). Zaterdag 21 september is de eerste presentatie om 14:00 uur.

Parkinsongala: voorbereiding

Ik heb bij mij thuis een bespreking gehad met de bedrijven die hebben toegezegd met mij samen te werken om het Parkinsongala tot een succes te maken. Ik noem ze met trots: Auberge du Bonheur, De Houtloods, Prins Heerlijk en Van Bilsen Wijnkoperij.
Ook zij geloven in het project. Tijdens de vergadering kwamen bijzondere afspraken tot stand. Er is een groepje gevormd van enkel professionals die mij bij staan op het gebied van PR, communicatie, administratie enz.
Het gala gaat plaats vinden in de beroemde Hilvariastudio’s in Hilvarenbeek op donderdag 9 april 2020, gecombineerd met een tentoonstelling van de inmiddels vervaardigde grasfiguren, de werken rond het thema gras, die ik voorafgaand aan het project heb gemaakt, een grote uitvoering van enkele pagina’s van het te verschijnen boekwerk van het project en misschien mijn laatste fotowerken met als voorlopige titel “Stervende schoonheid”.

Verder ben ik trots mee te kunnen delen dat neuropsycholoog prof. Erik Scherder bereid is gevonden acte de présence te geven en het gala met een boeiende lezing op te luisteren. Nu de muziek nog …. ik ben in onderhandeling met een internationaal bekende artieste. Misschien kan ik daar in een volgende nieuwsbrief meer over vertellen.
Kortom langzaam maar zeker krijgt alles vorm en we hebben we nog van alles in petto om er een flitsende avond van te maken.

 

Tot slot : start van het nieuwe seizoen

Tot slot : start van het nieuwe seizoen.
De nieuwe data van de geplande workshops zijn inmiddels bekend.
De eerstvolgende workshop is op 29 september en er is nog één plaatst vrij.

Alle andere data hieronder:
06 oktober 2019
03 november 2019
01 december 2019
05 januari 2020
02 februari 2020
01 maart 2020
05 april 2020
03 mei 2020
07 juni 2020
05 juli 2020

Zoals je ziet is iedere eerste zondag van de maand vastgelegd. Dat wil niet zeggen dat andere dagen niet mogelijk zijn. Integendeel, als je een groep van 5 personen weet te organiseren, dan is dat absoluut bespreekbaar en krijg je voor de moeite ook nog een ets van mij cadeau.

Tot de volgende nieuwsbrief.
Met vriendelijk groeten,
Twan Hendriks

Deel dit artikel