Onder begeleiding en assistentie van kunstenaar Twan Hendriks maken deelnemers van de workshop een grasfiguur van klei. De opbrengst van de workshops komt ten goede van wetenschappelijk onderzoek naar Parkinson. Maandelijks geeft Twan Hendriks een nieuwsbrief uit over het verloop van zijn initiatief. Hieronder vindt u zijn nieuwsbrief van de maand september.
Met in deze nieuwsbrief:
Dit is de eerste nieuwsbrief van het komende seizoen. Uiteraard hopen we weer op een drukke tijd met veel inschrijvingen. Vorig seizoen hebben we het aantal grasfiguren gehaald waar we op hoopten, nl. rond de 50 figuren. Het zijn er totaal 48 geworden. Niet gek voor een begin. Dit seizoen hoop ik op 75 grasfiguren. Dat betekent veel propaganda en publiciteit. Bij voldoende inschrijvingen zal de eerste workshop plaats vinden op 7 oktober. Er zijn nog plaatsen vrij. U kunt zich inschrijven door hier te klikken.
Voor die propaganda en publiciteit zullen nieuwe initiatieven worden ontwikkeld, zoals een samenwerking met een bed en breakfast in Poppel. Een compleet weekend voor een zeer aantrekkelijke prijs (in de volgende nieuwsbrief meer hierover). Een mogelijkheid om deelnemers uit het noorden ook de gelegenheid te bieden mee te doen. Ook presentaties worden verzorgd, o.a. een interview (gesprek) in het Cultureel Café van Tilburg bij Cinecitta (zie verderop in deze nieuwsbrief), een presentatie in parochie Broekhoven eind oktober (zie ook de volgende nieuwsbrief) enz. Besprekingen zijn in volle gang.
Ik wens u nu al zo vast een aangenaam leesplezier van deze eerste nieuwsbrief van dit seizoen. Wilt u reageren dan kan dat via de email info@kunstwan.nl of dit reactieformulier
Nu de vakantieperiode praktisch voorbij is ben ik weer snel aan de slag gegaan. In het weekend van 15 en 16 september, zoals jullie weten, heb ik het resultaat van afgelopen seizoen kunnen presenteren in het keramieklokaal van het gebouw Goretti. Dit vond plaats tijdens de open atelierroute “De Schatkamer” in de ruimte waar de workshops worden gegeven. Het waren voor mij twee succesvolle dagen, d.w.z. veel mensen ontvangen en te woord gestaan. Niet alleen was men verrast over de actie en het resultaat van het afgelopen seizoen, maar ook over mijn verhaal over Parkinson, de gevolgen en de maatschappelijke impact hiervan. Bij sommige was het enthousiasme zo groot dat ze een groepje van 5 wilden gaan vormen vanuit hun omgeving. Lukt ze dat dan krijgen ze de speciale ets cadeau (klik hier).
Er stonden 48 grasfiguren op tafels van totaal 2 x 2 meter = 4m2 oppervlakte. Door het gebruik van twee spiegels gaf het de illusie van 4 x 4 meter = 16m2 oppervlakte, of te wel 200 grasfiguren. Zo kreeg je meteen een goed idee van de impact en de speelsheid van de oppervlakte.
Hieronder een korte impressie.
CULTUREEL CAFÉ GAAT WEER VAN START IN CINECITTA.
Cultureel Café Tilburg start zondag 30 september het nieuwe seizoen met een zeer gevarieerd programma. Vertegenwoordigers van allerlei culturele organisaties komen vertellen wat ons in Tilburg het komende seizoen te wachten staat. Van 12.00 tot 14.00 uur in Cinecitta en de toegang is gratis.
Directeur Peter Kok van de Bibliotheek komt alles vertellen over de verhuizing naar de immense LocHal in de Spoorzone. Thomas Michielsen is de oprichter van de Awesome Foundation Tilburg. Die stelt zes keer per jaar 1000 euro beschikbaar voor het uitvoeren van een bijzonder idee. Piet Hoofs licht zijn project toe, dat hij dankzij de Awesome Foundation kon opzetten. Nicoline Soeter gaat in op de activiteiten van De Link in het komende seizoen. Ook stadscomponist Anthony Fiumara is zondag aanwezig in het Cultureel Café. Rob Moonen licht toe wat er het komend jaar te beleven zal zijn in PARK, het Platform for Visual Arts in de voormalige Maria Gorettti-kapel aan het Wilhelminapark.
Henriette Sanders vertelt over de activiteiten van CAST, het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg. En dan is er natuurlijk weer live-muziek. Dit keer komen Ralph Schraven en Monica Knaapen van de band Grammylou. De naam van de band is een eerbetoon aan hun inspiratiebronnen Gram Parsons en Emmylou Harris. Grammylou brengt muziek die diep geworteld is in de rijke muzikale tradities van het Amerikaanse zuiden.
Verrassend was de manier van inschrijving van Saskia Kooken als deelnemer aan de laatste workshopdag van het vorige seizoen. Zij had zich ingeschreven met haar moeder en oom (de broer van haar vader, die ook Parkinson heeft). Over haar moeder (Marianne Wulms) heb ik geschreven in de nieuwsbrief mei 2018. Geïnspireerd door mijn actie van het “ParkinsonGrasveld” heeft ze via social media € 700,- binnengehaald en heeft haar man de kosten van de workshop op zich genomen. Wat een geweldig initiatief! Heel erg bedankt, Saskia, ook namens het ParkinsonFonds.
In het voorjaar van 2017 werd ook bij mijn moeder de diagnose Parkinson gesteld. Inmiddels zijn we zo’n 15 jaar verder in de tijd nadat bij mijn vader Parkinson werd geconstateerd en de ziekte is nog altijd niet te genezen maar alleen te behandelen. Het aantal Parkinsonpatiënten is toegenomen en zal naar verwachting de komende jaren alleen maar verder toenemen. Er is geld nodig voor meer onderzoek naar het ontstaan van de ziekte en genezing i.p.v. behandeling.
Met het kunstwerk ParkinsonGrasveld kan hiervoor een belangrijke financiële bijdrage worden geleverd. Ik was meteen overtuigd, hier wil ik een bijdrage aan leveren.
Ik vond het een interessante en leerzame workshop. En met wat aanwijzingen en hulp van Twan was er aan het einde van deze dag weer een graselement gereed.
Jan Pas, januari 2018
Het is ook mogelijk om een bedrag te doneren.
Door middel van al die donaties kan ik andere kandidaten, voor wie de kosten van de workshop mogelijk een bezwaar zijn, de gelegenheid geven toch deel te nemen aan een workshop. Het mes snijdt daardoor aan twee kanten. U geeft aan het goede doel én stelt iemand anders in de gelegenheid uiting te geven aan zijn of haar maatschappelijke betrokkenheid.
iban: NL78INGB0002240771
t.n.v. A.A.P. Hendriks
o.v.v. Donatie PG
Tot de volgende nieuwsbrief!
Met vriendelijk groeten,
Twan Hendriks