Doneer direct
24 juli 2019

Hittegolf – het koel houden als je de ziekte van Parkinson hebt

Gezondheidsinstituut RIVM heeft het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland afgekondigd. De komende dagen lopen de temperaturen mogelijk op tot 40 graden. De hittewaarschuwing geldt voor de gehele bevolking. “Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen zoals een zonnesteek”, aldus het RIVM.

Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. Het is ook een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk. “Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.”, stelt het instituut.

We hebben daarom een aantal tips voor het omgaan met de hitte voor u op een rij gezet.

Blijf gehydrateerd
Zorg ervoor dat u veel water en vruchtensap drinkt en vermijd thee, koffie en alcohol.

Blijf binnen
Probeer inspannende activiteiten te vermijden. Als u kunt, blijf dan binnen tussen 11.00 en 15.00 uur wanneer de zon het heetst is. Als u erop uit gaat, moet u waar mogelijk in de schaduw blijven.

Voorraad inslaan
Mensen met Parkinson kunnen merken dat hun symptomen verergeren in de hitte. Probeer ervoor te zorgen dat u thuis voldoende medicatie en voldoende eten en drinken heeft, zodat u niet naar buiten hoeft te gaan wanneer de zon het heetst is.

Blijf kalm
Probeer koel te blijven door losse katoenen kleding te dragen en koud water op uw gezicht of de achterkant van uw nek te spatten. Probeer te bepalen welke kamer het koelste is in het huis, zodat u daar tijdens de ergste hitte van de dag kunt verblijven.

Voor iedereen die de Neupro-pleisters (Rotigotine) gebruikt
Zorg ervoor dat de pleisters niet in direct zonlicht worden bewaard. Voorkom langdurige blootstelling aan hitte en direct zonlicht. Het is daarom raadzaam om de pleister met losse kleding te bedekken wanneer u naar buiten gaat. U moet de Neupro pleisters bewaren beneden een temperatuur van 25 graden Celsius. Bewaar de pleisters in de koelkast.

Als u zich niet goed voelt
Als u zich onwel begint te voelen, zorg er dan voor dat u water of vruchtensap drinkt en probeer een koele plek te vinden om te rusten. Neem indien mogelijk een lauwe douche om af te koelen.

Als u symptomen ervaart zoals kortademigheid, pijn op de borst, verwardheid, duizeligheid, zwakte of krampen, kunt u last hebben van hitte-uitputting. Neem dan onmiddellijk contact op met uw dokter voor medische hulp.

Nog meer tips om de warmte te trotseren:

lees hier verder >>

Deel dit artikel