Doneer direct
4 maart 2016

Met onze handen kunnen we méér dan trillen!

Boetseercursus voor Parkinsonners

Parkinson weerhoudt Hans Verschuren – voormalig docent handvaardigheid – er niet van een cursus beeldhouwen te volgen. Enthousiast organiseert hij zelf een boetseercursus voor Parkinsonpatiënten. Met succes, want al voor het tweede seizoen genieten de deelnemers van deze creatieve bijeenkomsten.

“Het is goed voor de motoriek en zó leuk om met klei te werken.” Hans heeft al bijna 10 jaar Parkinson maar medicatie houdt de symptomen aardig onder controle. “Met onze handen kunnen we méér dan trillen, is ook het motto van de cursus. Op vrijdagmiddag boetseren we ‘vrij’ in het atelier van Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur. Elk seizoen geven gastdocenten themaopdrachten, zoals een portret boetseren van een model.”

De cursisten genieten van het creatief bezig zijn. “Een deelnemer van 82 met ernstige tremoren zie ik helemaal rustig worden van het boetseren. ‘Nooit gedacht dat ik dit kon!’, roepen cursisten. Mensen zijn vaak verrast dat hun werkstuk fraaier is geworden dan ze vooraf verwachtten. Hun creativiteit komt op een hoger plan, ze hebben het gezellig en denken niet aan hun ziekte.

Parkinson komt heus ter sprake, maar het gaat vaker over hun gezin of vakanties. Fijne bijkomstigheid is dat hun mantelzorgers die middag tijd voor zichzelf hebben. Het Parkinson- Fonds is de grootste sponsor van de cursus. Daar ben ik, samen met de vrijwilligers en de cursisten, zeer dankbaar voor. Anders was de cursus niet mogelijk, dat zou vreselijk jammer zijn!”

Deel dit artikel