Met Parkinson de warmte trotseren?

Tijdens warme dagen hebben Parkinsonpatiënten vaak meer last van hun symptomen. Hierbij een aantal tips om deze dagen zo comfortabel mogelijk door te komen.

Houd het koel

Koeling geeft lichamelijke verlichting, het is goed voor uw bloedsomloop én het vermindert de vertraging van de prikkels die naar uw zenuwen leiden. Koelen kan simpel en snel door af en toe een ijsblokje over uw polsen te laten glijden. Of een nat washandje (al dan niet uit de vriezer) in uw nek te leggen. Uw huis houdt u koel door de zon buiten te houden, dus sluit luiken, gordijnen of jaloezieën. Ook een mobiele airco kan helpen.

Draag katoen

Draag comfortabele kleding, bijvoorbeeld van katoen. Deze stof absorbeert zweet makkelijk, dus houdt u relatief koel. Lichte kleuren reflecteren het zonlicht en luchtige, dunne kleding is prettig als het zoveel mogelijk lucht kan doorlaten.

Eet kleine porties

Eet uw maaltijden in kleine porties. Hoe groter uw maaltijd, hoe meer energie het uw lichaam kost om deze te verteren. Als gevolg daarvan stijgt uw lichaamstemperatuur. Het eten van groente en fruit werkt verkoelend, net als het nuttigen van sommige zuivelproducten (bijvoorbeeld yoghurt, kwark of jonge kaas), sommige noten of zaden (bijvoorbeeld cashewnoten of zonnebloempitten) en specerijen of kruiden (bijvoorbeeld zout, munt of salie).

Drink voldoende water

De hitte verhoogt uw lichaamstemperatuur, waardoor u veel vocht verliest. Door extra water te drinken, houdt u het vochtpeil in uw lichaam in balans. Drink liever geen dranken met cafeïne, want die onttrekken veel vocht aan uw lichaam. Is veel water drinken lastig, dan is een ijsklontje of waterijsje wellicht een uitkomst. Het geeft u verkoeling en u krijgt toch een beetje vocht binnen.

Slim inspannen

Profiteer van de ochtenden en de avonden, waarin het relatief koel is. Boodschappen doen, huishouden of in de tuin werken kost overdag in de hitte veel meer energie. Verplaats uw inspanningen dus (indien mogelijk) zoveel mogelijk naar de ochtend of avond.

De ziekte van Parkinson, dieet & voeding

Voor mensen met de ziekte van Parkinson is het heel belangrijk om uitgebalanceerd te eten en te drinken. Uw voeding kan invloed hebben op de opname van medicijnen en goede voeding kan de klachten van Parkinson helpen verminderen.

In deze 15 pagina’s tellende brochure –  speciaal  voor u samengesteld door Stichting ParkinsonFonds:Brochure - voeding en dieet

  • leest u hoe u een gezond eetpatroon kunt aanhouden
  • geven we uitleg over specifieke dieet- en voedingskwesties
  • krijgt u antwoord op veel gestelde vragen over voeding en Parkinson
Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Patiënten

Meer praktische hulp na de diagnose ziekte van Parkinson

Ingrid is 45 en heeft jonge kinderen. Ze heeft recentelijk gehoord dat ze de ziekte...

FamiliePatiënten

Het leven met de ziekte van Parkinson kan ook heel mooi zijn

Harmen is 36 als bij hem de ziekte van Parkinson wordt vastgesteld. Lees snel zijn...

Patiënten

Zonder mijn deep brain stimulation – DBS – zou ik niet zijn wie ik nu ben.

Theo heeft zeven jaar geleden een DBS – Deep Brain Stimulation – operatie ondergaan.