Witte sneeuwlandschappen, glinsterende kerstversiering in de woonkamers en op straat, feestvreugde bij de mensen. De winter heeft iets magisch en loopt over van gezelligheid. Maar voor Parkinson-patiënten hebben de koudste maanden van het jaar ontelbare uitdagingen in petto.
Mensen met de ziekte van Parkinson verdragen de koude niet meer zo goed als vroeger, het trillen wordt erger en de spieren worden nog stijver. Tijdens het in- en uitstappen van voertuigen zijn valpartijen vaak te wijten aan deze stijfheid van het lichaam. Ook natte sneeuw en ijzel verhogen het risico om te vallen.
Ook is het belangrijk dat trappen, trottoirs en paden in de onmiddellijke omgeving sneeuw- en ijsvrij zijn en dat er zand gestrooid is. Het verdient aanbeveling om voor een zandvoorraad te zorgen en een schop met lange steel klaar te zetten. Als het nodig is, kan dan onmiddellijk gestrooid worden – zonder te bukken.
Draag ook warme handschoenen, een muts en een sjaal – 40% van de lichaamswarmte ontsnapt immers via het hoofd!
En draag altijd een mobiele telefoon bij u, zodat u in noodgevallen hulp kunt oproepen
Als u op de stookkosten wilt besparen, schaf dan een temperatuurregelaar aan zodat u kunt instellen wanneer de verwarming niet aan hoeft te staan, bijvoorbeeld als u buitenshuis werkt of als u slaapt. Elektrische dekens of topdekmatrassen staan garant voor een lekker warm bed en zijn een echte weldaad na een vermoeiende en koude winterdag.