Doneer direct
27 maart 2014

Specialistisch parkinsononderzoek

Kunnen neurosteroïden de ziekte van Parkinson stoppen?

Dr. Sabina Luchetti en prof. dr. Dick Swaab onderzoeken of neurosteroïden als neurobeschermers kunnen worden ingezet bij de ziekte van Parkinson.
Als dat lukt, kan het ziekteproces in een vroeg stadium worden geremd of zelfs gestopt. Precies waar we al zo lang op hopen!

Schadeherstel bij parkinsonpatiënten

Luchetti: “Neurosteroïden kunnen dit misschien voor elkaar krijgen. Deze zorgen voor een goede functie van de zenuwcellen en hebben een beschermende werking. Ze kunnen zenuwcellen uit laten groeien en na beschadiging laten herstellen. Misschien kunnen we het herstel van schade in de toekomst versterken.” Dat biedt perspectieven voor parkinson en andere neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer. “We testen nu ook welke neurosteroïde een beschermende werking kan geven in hersenweefsel van parkinsonpatiënten, verkregen van donoren van de Nederlandse Hersenbank. In de hoop dat straks met simpelweg een pilletje innemen de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium kan worden afgeremd.”

Gezond stel hersens

Het aantal mensen met de ziekte van Parkinson dreigt de komende tijd te verdubbelen. Verwacht Swaab dat ook? “Jazeker, er komen immers steeds meer ouderen en parkinson is een leeftijdgerelateerde ziekte. Veroudering van het brein is de basis van het probleem. De veroudering echt stoppen, is niet mogelijk. Maar je kunt dit hopelijk wel afremmen. En vervolgens sterven met een gezond stel hersens, zodat je tot het laatste moment je eigen beslissingen kunt nemen!”
Misschien vindt u onze interviews met parkinsonpatiënten of familieleden van mensen met parkinson ook interessant.

Deel dit artikel