Doneer direct
14 juli 2011

Tips voor een betere nachtrust

70 tot 90% van de Parkinsonpatiënten ervaart een niet bevredigende nachtrust. Om uw nachtrust als patiënt te kunnen verbeteren, geven wij u graag een aantal tips. Daarmee hopen we uw dagelijkse beperkingen door Parkinson te verlichten en u te helpen uw levenskwaliteit te verbeteren.

Deze tips vindt u in onze brochure ‘De ziekte van Parkinson en uw nachtrust’. Wilt u de volledige brochure lezen? Klik dan hier.

 • Stel een slaapschema op
  Hoogstwaarschijnlijk heeft u veel baat bij dagelijks dezelfde bedtijd en dezelfde tijd waarop u ontwaakt. Structuur en regelmaat zijn eerste stappen naar een betere nachtrust. Ga dus zoveel mogelijk op een vaste tijd naar bed en sta ook zoveel mogelijk op een vast tijdstip op.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  Maak een ommetje, ga op de fiets naar de supermarkt, houd uw spieren soepel! Minimaal vijf keer per week een half uur bewegen is hiervoor essentieel. Maar forceer niks, houd wel rekening met uw energieniveau en bewegingscapaciteit. Mocht een blok van 30 minuten te lang of te zwaar zijn voor u, dan mag u het half uur natuurlijk ook over de dag verdelen.
 • Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol
  Deze opwekkende middelen laten uw hart sneller kloppen en uw bloeddruk stijgen. De bloedtoevoer naar uw hersenen wordt versneld en verhoogt hiermee het stresshormoon. Uw lichaam zal alert blijven zolang deze middelen zich in uw bloed bevinden. Vermijd (’s avonds) cafeïne, nicotine en alcohol dan ook zoveel mogelijk.
 • Ontspan u voor het slapengaan
  Vermijd afleidingen en activiteiten die uw hersenen stimuleren. Leg bijvoorbeeld uw telefoon, laptop of tablet weg ruim voor het slapengaan. De intensiteit van het scherm zal de aanmaak van melatonine beperken. Dat heeft als gevolg dat uw hersenen actief blijven en uw slaap uitblijft.
 • Slaap tot de zon opkomt
  Het is aan te raden te slapen tot wanneer de zon opkomt. Hiermee stopt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon dat onze biologische klok beïnvloedt.
 • Lig niet te woelen
  Ga niet in bed gefrustreerd liggen woelen en piekeren wanneer u de slaap niet kunt vatten. Ga er even uit voor een ommetje door het huis. Houd uw omgeving wel zo donker mogelijk (in verband met de aanmaak van melatonine) en vermijd uw telefoon, tablet en andere lichtgevende schermen.
 • Zorg voor de juiste temperatuur
  Wanneer uw lichaam de ideale lichaamstemperatuur niet kan bereiken, verstoort het uw nachtrust. U zult slechter en/of korter slapen. De meest ideale temperatuur tijdens de nacht is voor de meeste mensen 18 graden.
 • Maak gebruik van hulpmiddelen
  Veel mensen hebben baat bij verduisterende gordijnen of oordopjes. Mocht u ’s nachts toch nog veel wakker worden, zorg dan voor hulpmiddelen waarmee u het zich makkelijk maakt in bed. Omdraaien gaat makkelijker met bijvoorbeeld een papegaai, een bedbeugel of een in hoogte verstelbaar bed.
 • Maak het uzelf gemakkelijk
  Zorg dat u eenvoudig en snel bij bijvoorbeeld water of het toilet kunt. Hoe langer het duurt voordat u terug in bed ligt, hoe langer u het slaapproces verstoort. Aangezien uw slaapproces opnieuw moet starten, is het wenselijk dit in ieder geval zo snel mogelijk te doen.
 • Drink niet te veel
  Drink niet te veel na uw avondeten, en dus zeker geen cafeïne en alcohol. Maar beperk ook het drinken van andere vloeistoffen. Wanneer u ’s avonds te veel drinkt, zult u ’s nachts vaker wakker worden voor een toiletbezoek. Zorg dus dat u overdag zoveel mogelijk drinkt en aan de twee liter vocht komt.

 

Stuur mij dit artikel per email

Deel dit artikel

Ook interessant

parkinson

Thea Neecke was pas 42 jaar jong toen ze hoorde dat ze Parkinson heeft

“Mijn lichaam werkt me tegen, maar ik wil Parkinson niet mijn leven laten beheersen.” Thea Neecke, Parkinsonpatiënt Parkinsonpatiënten gaan elke dag de confrontatie aan met…

Parkinson Doeboek

Parkinson DoeBoek

Parkinson DoeBoek – Leven vanuit eigen kracht en compassie. Josca Bos geeft in haar Parkinson DoeBoek heldere handreikingen om met de ziekte van Parkinson om te gaan. Specifiek op…

Natuurgeneeskundige therapie bij Parkinson

Natuurgeneeskundige therapie bij Parkinson

Naar aanleiding van het interview met Ronald Scipio over leven met Parkinson, gepubliceerd op 16 september 2016, ontvingen wij veel vragen over de natuurgeneeskundige therapie bij Parkinson…