Doneer direct
13 november 2006

Bewegen, ook tijdens en na de kerstdagen!

1. Bewegen is gezond
Bewegen is voor iedereen gezond. Voor mensen met de ziekte van Parkinson is regelmatig bewegen een absolute must. Het is dé manier om uw conditie en kracht op peil te houden en de ziekte enigszins te vertragen.

2. Minder kans op ziekte
Als u voldoende beweegt, heeft u bovendien minder kans op andere ziektebeelden zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten, overgewicht en botontkalking.

3. Bewegingsactiviteiten
Geschikte bewegingsactiviteiten voor mensen met Parkinson: wandelen, zwemmen, yoga, dansen, golf, conditie- en krachttraining/fitness. Allemaalsporten die niet te moeilijk en niet te belastend hoeven te zijn. (Al zullen topsporters hier anders over denken)

4. Wandelen
Kerstdiner met de familie? Probeer tussen de gangen door op te staan en even rond te lopen. Misschien is een gezellige groepswandeling mogelijk tussen voor- en hoofdgerecht of na het dessert?

5. Voldoende rust
Neem na een drukke feestdag voldoende rust, maar probeer wél iets aan beweging te doen. Al is het maar een klein ommetje.

6. Plezier
Voor regelmatig bewegen: zoek een activiteit waar u plezier in heeft. Eventueel samen met anderen, dat is veel gezelliger! Heeft u regelmatig on-off-periodes? Dan is het zeker aan te raden om niet alleen te sporten. Vertel uw begeleider en/of medesporters over uw ziekte en wat u daarbij kan overkomen. Zoals vallen en aan de grond genageld blijven staan.

7. Blijf sporten
Uw favoriete sport moet u vooral zo lang mogelijk blijven beoefenen. Bespreek dit echter wel met uw neuroloog en/of fysiotherapeut. Zij kunnen u hierbij adviseren en begeleiden.

8. Niet bewegen geeft vaak klachten
Parkinsonpatiënten die te weinig bewegen, kampen vaak met hart- en longklachten. Ook kan gebrek aan beweging slaapproblemen, obstipatie en botontkalking veroorzaken.

9. Regelmatig bewegen
Minimaal vijf keer per week een half uurtje bewegen is een mooi streven – elke dag is nog beter. Trainingstijd mag u uiteraard ook opknippen in blokjes van 5, 10 of 15 minuten – u hoeft niet per se 30 minuten achterelkaar te sporten.

 

Hoe kunt u helpen?

Doneer nu voor baanbrekend onderzoek naar het voorkomen of genezen van Parkinson.
Uw gift wordt uitsluitend besteed aan het allerbeste medisch-wetenschappelijke onderzoek.

Doneer voor onderzoek

Deel dit artikel