Doneer direct
1 februari 2019

Tips voor geheugentraining

Carolien Strouwen is doctoraatsstudent op Faber (KU Leuven) in het team voor neuromotorische revalidatie. Het onderzoek waar ze aan werkt, gaat over dubbeltaaktraining bij parkinsonpatiënten (uitvoeren van 2 taken op 1 moment).

Een specifiek onderdeel van dit onderzoek is het geven van een thuistraining bij mensen met de ziekte van Parkinson waarbij de focus voornamelijk ligt op gangtraining en geheugentraining. Zij is dan ook de geschikte persoon om ons praktische tips te geven.

  • Een makkelijke en leuke manier om aan geheugentraining te doen is het invullen van kruiswoordraadsels, sudoku’s,… Hierin vind je veel variatie terug en het zet je hersencellen aan om actief te zijn. Lukt dit in het begin niet goed, begin dan met een makkelijke versie. Je kan de oefeningen ook uitdagender maken: probeer bijvoorbeeld eens de tijd te verbeteren waarbinnen je de oefening kan oplossen.
  • Neem niet voor alles meteen een rekenmachine, maar probeer om eerst eens via hoofdrekenen tot de juiste oplossing te komen. Voorbeeld: wanneer je gaat winkelen (en je hebt niet al te veel nodig), tel dan de prijzen van het winkelwaar bij elkaar op en kijk aan de kassa of je op de juiste einduitkomst gekomen bent. Eveneens een oefening bij het winkelen, maar dan meer op het onthouden gericht: stel op voorhand een lijstje samen met alles wat je nodig hebt. Probeer je goed te herinneren wat op het lijstje staat en laat het dan thuis. Achteraf kan je controleren of je effectief alles meegenomen hebt wat er op het lijstje stond.
  • Ook leuke oefeningen om eens te proberen zijn: het achterstevoren opzeggen van een telefoonnummer dat je kent, eens proberen om zoveel mogelijk woorden op te sommen die starten met een bepaalde letter (meisjesnamen, landen, …). Indien je kinderen hebt, kan dit zelfs geïntegreerd worden in een spelletje, waarbij je probeert om ter meest dingen op te noemen. Je kan de oefeningen toepassen in verschillende situaties zodat er wat variatie is. Ook op de computer/gsm zijn er tegenwoordig zeker wel apps die gericht zijn op het verbeteren van het geheugen. Probeer het maar eens uit, en hopelijk helpen de tips wat.

Hoe kunt u helpen?

Doneer nu voor baanbrekend onderzoek naar het voorkomen of genezen van Parkinson.

Doe een gift

Uw gift wordt besteed aan het allerbeste medisch-wetenschappelijke onderzoek.

 

Bron: Magazine Vlaamse Parkinson Liga

Stuur mij dit artikel per email

Deel dit artikel

Ook interessant

Met Parkinson de warmte trotseren?

Tijdens warme dagen hebben Parkinsonpatiënten vaak meer last van hun symptomen. Hierbij een aantal tips om deze dagen zo comfortabel mogelijk door te komen. Houd…

Stem op de mooiste voorkant en ontvang onze kalender gratis!

Voor 2020 komt Stichting ParkinsonFonds weer met een prachtige nieuwe kalender. Ook u kunt deze ontvangen. Helemaal gratis. Het enige dat u daarvoor moet doen,…

Expositie Kunst Thomas a Kempiscollege

Op woensdag 27 maart vond van 16:00 tot 18:00 de jaarlijkse expositie,  ‘Kunst in de Creatieve Cooperatie’, van het Thomas a Kempiscollege in Zwolle,  plaats….