Doneer direct

Neuronale differentiatie van geïnduceerde stamcellen

De ziekte van Parkinson is de meest voorkomende bewegingsstoornis ter wereld.

Alleen al in Europa zijn er 1.2 miljoen Parkinsonpatiënten en de verwachting is dat dit aantal zich zal verdubbelen in 2050.

In 2011 bedroegen de jaarlijkse kosten in Europa gerelateerd aan de ziekte al €13.9 miljard. Deze cijfers tonen de hoge nood aan voor meer onderzoek naar de oorzaak van de ziekte van Parkinson en het ontwikkelen van therapieën.

De afgelopen 15 jaar gaven ontdekkingen van mutaties in genen, die leiden tot erfelijke vormen van de ziekte van Parkinson, beter inzicht in het ontstaan van de ziekte.

Vooruitgang van het onderzoek wordt met name vertraagd door de afwezigheid van goede modelsystemen die het ziekteproces in Parkinsonpatiënten nauwkeurig nabootsen. Het doel van ons huidig onderzoek is om dit probleem te overbruggen.

bewegingsstoornis

 

 

Een samenwerking tussen de afdelingen Klinische Genetica (Prof. V. Bonifati, Dr. W. Mandemakers), Neurologie (Dr. A. Boon) en Voortplanting en Ontwikkeling (Dr. M. Ghazvini, Prof. J. Gribnau) van het Erasmus MC Rotterdam zal een nieuw modelsysteem voor de ziekte van Parkinson ontwikkelen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van innovatieve technieken om stamcellen te kweken uit huidcellen die verkregen zijn van huidbiopten van Parkinsonpatiënten. Deze geïnduceerde stamcellen (iPS cellen) zullen vervolgens weer worden gedifferentieerd naar het type zenuwcellen die het meest zijn aangedaan in Parkinsonpatiënten.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door de Dorpmans-Wigmans stichting. Klik hier om meer te lezen over deze stichting.

Onderzoek aan deze levende zenuwcellen uit Parkinsonpatiënten was tot recent nog onmogelijk. We hopen dat de ontwikkeling van dit modelsysteem zal bijdragen aan meer kennis over oorzaken van de ziekte van Parkinson in het algemeen, en aan het ontwikkelen van therapieën die deze slopende ziekte kunnen vertragen of stoppen.

Hoe kunt u helpen?

Doneer nu voor onderzoek naar het voorkomen of genezen van Parkinson.
Uw gift wordt uitsluitend besteed aan het allerbeste medisch-wetenschappelijke onderzoek.

Steun wetenschappelijk onderzoek

Deel dit artikel

Ook interessant

onderzoekers lichttherapie

Het effect van lichttherapie bij Parkinsonpatiënten

Nieuwe studie: behandelstudie met licht bij Parkinson Verlichting voor depressieve Parkinsonpatiënten Psychiater Odile van den Heuvel en neurowetenschapper Ysbrand van der Werf (VU medisch centrum…

Behandeling van Parkinson door diepe hersenstimulatie

Door dit onderzoek willen we een gedetailleerd inzicht krijgen in de anatomie van de subthalame kern. Onderzoekers  Dr. A. Alkemade en Prof. dr. B. U. Forstmann…