Doneer direct

Medicijnen tegen Parkinson

Welke medicijnen tegen Parkinson zijn er beschikbaar?

Helaas is er nog geen medicijn dat de ziekte van Parkinson geneest. Wel kan de neuroloog medicatie voorschrijven die de klachten kunnen verminderen.

Levodopa of een dopamineagonist zorgen dat het trillen vermindert en dat u soepeler beweegt. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken, al is het vaak lastig te ontdekken of deze bijwerkingen van de medicatie of door de ziekte komen. Patiënten hebben last van onder andere een droge mond, voelen zich misselijk, duizelig, verward, hebben last van verstopping, slapeloosheid of vallen juist overdag in slaap en ongeremd gedrag. Uw neuroloog probeert de medicatie zo af te stemmen dat u zo min mogelijk bijwerkingen ervaart.

Levodopa

Deze stof wordt in de hersenen omgezet in dopamine en vult het tekort aan dopamine weer aan.

Dopamine-agonisten

Deze medicijnen bootsen de werking van dopamine na. Patiënten krijgen ze soms in de eerste fase van de ziekte voorgeschreven, of later in combinatie met Levodopa.

Anti-cholinergica

Door het dopaminetekort krijgt acetylcholine, een andere boodschapperstof in de hersenen, de overhand. Met anti-cholinergica kan dit worden tegengegaan.

Selegeline

Voorkomt de afbraak van dopamine. Deze stof wordt vaak in een vroeg stadium van de ziekte gebruikt of in combinatie met andere medicijnen.

Gratis informatiebrochure over Parkinson

Wanneer mensen met klachten als beven, stijfheid en moeite met bewegen bij de huisarts of neuroloog komen, is vaak de diagnose: de ziekte van Parkinson.

In deze 15 pagina’s tellende brochure die speciaal voor u is samengesteld door Stichting ParkinsonFonds krijgt u antwoord op de volgende vragen over de ziekte van Parkinson:

• Symptomen van de ziekte van Parkinson
• Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Parkinson
• Hoe verloopt de ziekte
• Medicijnen tegen Parkinson

Vraag hier onze informatiebrochure aan

Deel dit artikel

Ook interessant

Vader en dochter vragen aandacht voor parkinson door duo-gedicht

Gerrit Weening heeft sinds 4 jaar de diagnose parkinson. Zijn dochter Annechien schreef kort na de diagnose een gedicht over de ziekte van haar vader….

Dominique: ‘Yoga kan helpen je lijf – met parkinson – opnieuw te leren kennen’

Onlangs verscheen het (oefen)boek Yoga4Parkinson, geschreven door Marjan Overdiep en Dominique Prins-König. Dominique gaf al eerder een interview aan ons, over haar diagnose op 49-jarige…

Video interview met prof. dr. Amalia Dolga en prof. dr. Arjan Kortholt over hun LRRK2 onderzoek

Bij parkinson sterven dopamine producerende cellen af. Maar… hoe komt dat? Er zijn aanwijzingen dat in de hersenen en het afweersysteem de problemen beginnen. Prof….