Parkinson Dieet

  • ‘Beweeg regelmatig en eet gezond’ is een advies dat iederéén ter harte kan nemen. Voor Parkinsonpatiënten is het echter nóg belangrijker om uitgebalanceerd voedsel te eten. Dus veel fruit, groenten en andere complexe koolhydraten zoals graan en koren en bepaalde proteïnen. Natuurlijk hoort u ook voldoende te drinken. Hierbij vindt u een selectie voedingstips en aanbevelingen van de Engelse diëtiste Nan Millette. Speciaal voor mensen met de ziekte van Parkinson. Ontdek of u al goed eet of dat u uw eetgewoonten misschien moet aanpassen!

1. Herken de stressfactoren in uw leven

Sommigen zijn verslaafd aan adrenaline, anderen genieten het meest van een relaxt avondje thuis. Er zijn geboren leiders en daartegenover net zoveel mensen die liever een ondersteunende rol vervullen. De een vindt steun bij familie, de ander rent er juist mijlenver vandaan als ze hulp of troost nodig hebben. Hoe dan ook: iedereen is anders. En dus heeft iedereen ook andere stressfactoren. Probeer te herkennen waar u stress van ondervindt en wat u voelt in een stresssituatie. Is het slaapgebrek, is het verwarring, frustratie, neemt u te veel verantwoordelijkheid of heeft u te veel afspraken en verplichtingen? Heb hier aandacht voor en doe er iets aan!

2. Schrappen, die stress

Bij het samenstellen van een lijst stressfactoren, is het waarschijnlijk merkbaar dat sommige meteen worden weggewerkt. Verwijder onmiddellijk de eenvoudigste stressfactoren van de lijst. Als slapeloosheid wordt veroorzaakt door spannende, enge of zielige films, vermijd deze dan. Bij overmatige opwinding door koffie, kies voor cafeïnevrije opties of overweeg helemaal af te zien van consumptie. Het kan zo eenvoudig zijn.

3. Niemand is onmisbaar

Herzie de verplichtingen en afspraken die zijn aangegaan, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Er bestaat vaak de neiging om te geloven in onze onmisbaarheid. Stel uzelf de vraag of de wereld tot stilstand komt als ontslag wordt genomen of als wekelijks niet beschikbaar bent als hulpmoeder op school. Beoordeel of uw relatie voldoende energie oplevert en of u zich bezighoudt met wat uw passie is. Overweeg of uw keuzes worden bepaald door uw eigen verlangens of door de verwachtingen van anderen. Belangrijke overwegingen om inzicht in te verkrijgen!

4. Vraag gerust om hulp

Bij het beoordelen van uw situatie en/of het stellen van doelen, is het mogelijk om bijstand te zoeken bij een coach, professionele adviseur of vriend. Deel taken op in kleine stukjes. Het bereiken van vele kleine overwinningen motiveert u om door te gaan. Veel mensen hebben baat bij meditatie in het omgaan met stress.

5. Maak ruimte voor vrije tijd

Plan rust in. Geef prioriteit aan het herstelperiodes. Wat werkt ontspannend? Gezellig afspreken met vrienden, een boek lezen of een wandeling maken? Maak hier een prioriteit van. Relax en geniet.

6. Beweeg meer en eet gezond

Dat kan stap voor stap. Begin gerust met een wandeling, het hoeft echt niet per se urenlang in de sportschool. Eet meer fruit en groente en probeer cafeïne zoveel mogelijk te vermijden. 

Stel uzelf redelijke doelen op het gebied van eten en bewegen, dat geeft een grotere kans om vooruitgang te boeken dan mensen die te ambitieus van start gaan.