Doneer direct

Over de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen (in de substantia nigra) beschadigt en afsterft. Daardoor kunnen de cellen geen dopamine meer aanmaken. En die chemische stof hebben we juist nodig om soepel te kunnen bewegen en onze lichaamsbewegingen onder controle te houden.

Het gevolg is nare ziekteverschijnselen zoals:

  • trillen
  • moeilijk praten
  • stijve armen
  • stijve benen

De ziekte van Parkinson

De ziekte is langzaam progressief en genezing is nog niet mogelijk. Maar het ParkinsonFonds doet er met steun van donateurs alles aan dit wél te realiseren.

Wie krijgt de ziekte van Parkinson?

Niemand is immuun voor Parkinson. De ziekte treft vooral mensen boven de 50 jaar. Ruim 63.000 Nederlanders hebben Parkinson en helaas zien we een alarmerende stijging onder dertigers en veertigers. Een klein percentage heeft erfelijke Parkinson. De ziekte is niet besmettelijk.

Lees verder

Ook interessant

Boetseren met Parkinson

Boetseren met Parkinson

Onder de bezielende leiding van kunstmaker Jan Mulders is de parkinsongroep op vrijdagmiddag in het atelier van Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur bezig met portret boetseren….

Bon appétit, ondanks Parkinson

De Vlaamse kok Yves Meersman kreeg in 2009 de diagnose: Parkinson.  Hij ontdekte dat er nog weinig bekend was over voeding voor Parkinsonpatiënten. Zo kwam…

Trillen Parkinson

Wat is parkinson

De ziekte van Parkinson is een chronische hersenaandoening die meestal begint tussen het 50ste en 60ste levensjaar. Een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in…