Doneer direct

Hoe verloopt de ziekte van Parkinson

Ontwikkeling van de ziekte van Parkinson

De ziekte is progressief: klachten beginnen vaak geleidelijk, meestal aan een kant en nemen na verloop van tijd meestal toe, in volstrekt willekeurige volgorde. Vroege symptomen die achteraf al op parkinson wezen, zijn een moe en zwak gevoel, moeite met schrijven (een kleiner en onduidelijker handschrift) , een trilling in de arm, een voet die opeens ‘op slot’ gaat.

De ontwikkeling van de ziekte – snelheid en symptomen – verschilt per persoon. Met de juiste behandeling, die door de jaren heen telkens wordt aangepast, zijn de klachten vaak redelijk te beheersen. Dat neemt niet weg dat de ziekte een grote impact heeft op het dagelijks leven.

De ziekte van Parkinson kan verschillende klachten veroorzaken:

  • Uw bewegingen: trillen, stijfheid, schuifelen, wankelen, evenwicht verliezen/vallen, moeite met opstaan vanuit een stoel of bed, moeite met schrijven, minder gezichtsuitdrukking (masker).
  • Uw stemming: depressief, somber, angstig, lusteloos, verward.
  • Uw gedrag: vergeetachtig (parkinsondementie), dingen horen of zien die er niet zijn (hallucineren), ongeremd eten, winkelen, gokken of seks.
  • Uw lichaamsfuncties: verslikken, kwijlen, afvallen, verstopping, plasproblemen, erectiestoornissen, veel zweten, minder goed ruiken, duizeligheid, minder goed uit woorden kunnen komen.
  • Uw slaap: overdag vaak duf, ’s nachts wakker liggen, onrust door krampen, rusteloze benen, moeilijk draaien.

Alles om uw kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden.

Voor het ParkinsonFonds is dat uiteraard een groot onderdeel van onze missie. Wij financieren daarom graag onderzoek dat gericht is op het verhogen van de levenskwaliteit van Parkinsonpatiënten en hun dierbaren.

 

Gratis informatiebrochure over parkinson

Wanneer mensen met klachten als beven, stijfheid en moeite met bewegen bij de huisarts of neuroloog komen, is vaak de diagnose: de ziekte van Parkinson.

In deze 15 pagina’s tellende brochure die speciaal voor u is samengesteld door Stichting ParkinsonFonds krijgt u antwoord op de volgende vragen over de ziekte van Parkinson:

• Symptomen van de ziekte van Parkinson
• Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Parkinson
• Hoe verloopt de ziekte
• Soorten parkinson

Vraag hier onze informatiebrochure aan

 

Ook interessant

soorten parkinson

Welke soorten parkinson zijn er?

Er zijn verschillende soorten parkinson te onderscheiden. Mogelijke soorten parkinson: post-encefalitisch parkinsonsyndroom (na hersenontsteking) parkinsonsyndroom door vergiftiging (zware metalen) vasculair parkinsonisme (door diabetes) parkinsonisme als…

Medicijnen tegen Parkinson

Medicijnen tegen Parkinson

Welke medicijnen tegen Parkinson zijn er beschikbaar? Helaas is er nog geen medicijn dat de ziekte van Parkinson geneest. Wel kan de neuroloog medicatie voorschrijven die…

Trillen Parkinson

Wat is parkinson

De ziekte van Parkinson is een chronische hersenaandoening die meestal begint tussen het 50ste en 60ste levensjaar. Een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in…