Doneer direct

Prof. dr. dr. H.C. Wolfgang Oertel

Prof. Dr.med. Wolfgang OertelProf. Oertel is Senior Research Professor van de liefdadigheidsinstelling Hertie Foundation aan de Philipps Universität van Marburg. Hij is sinds 2016 lid van de Medisch Wetenschappelijke commissie van stichting Parkinsonfonds en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het beoordelen en toewijzen van subsidieaanvragen voor veelbelovend en vernieuwend Parkinsononderzoek.

Opleiding

Prof. Oertel studeerde scheikunde in Tübingen en geneeskunde aan de Humboldt-Universität in Berlijn en de Newcastle University in Engeland. Zijn neurologische opleiding volgde hij aan de Technische Universität München. Als Heisenberg Professor specialiseerde hij zich in bewegingsstoornissen in Queens Square London. Prof. Oertal schreef verschillende proefschriften en behaalde diverse graden in studies van bewegingsstoornissen onder meer bij het Institute of Neurology and Neurosurgery in Londen en bij National Institutes of Heath in Bethesda, Verenigde Staten.

Carrière

Prof. Oerel begon zijn loopbaan bij het National Institutes of Health Bethesda in de VS en werd in 1991 Associate Professor of Neurologie aan de Ludwig-Maximilans-Universität in München. Van 1996 tot 2014 was hij hoogleraar en voorzitter van de afdeling Neurologie aan de Philipps Universität Marburg. Vanaf 2014 is prof. Oertel als Senior Research Professor van Hertie Foundation verbonden aan deze universiteit. In de loop der jaren was Oertel initiatiefnemer en bestuurslid van verschillende neurologische adviesraden, fondsenwervingsorganen en onderzoekcentra. Sinds 1999 is hij voorzitter van het Duitse Parkinson Competence Network en sinds 2003 de spreker van de Duitse Parkinson Studiegroep voor 40 gecertificeerde klinische onderzoekscentra. Momenteel is prof. Oertel vicevoorzitter van de European Brain Council (EBC – 2018-2021) die op EU-niveau ongeveer 200 miljoen patiënten vertegenwoordigt die lijden aan een neurologische of psychiatrische aandoening.

Specialisaties

Met zijn team heeft prof. Oertel een bewezen staat van dienst in translationeel onderzoek van moleculair experimenteel onderzoek tot klinische studies. Sinds 2005 voert prof. Oertel en z’n team met name experimenteel en klinisch onderzoek uit naar de prodromale stadia van de ziekte van Parkinson (PD). Daarbij is er een speciale interesse voor REM-Sleep Behavior Disorder (RBD), het meest specifieke prodromale stadium van de PD. Als gewaardeerd wetenschapper ontving prof. Oertel in z’n rijke carrière vele onderscheidingen en prijzen.