Prof. Dr. K.L. Leenders

Prof. Leenders is hoogleraar Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij is sinds 2014 lid van de Medisch Wetenschappelijke commissie van stichting ParkinsonFonds die subsidieaanvragen voor veelbelovend en vernieuwend parkinsononderzoek beoordeelt en selecteert.

Prof. Dr. K.L. Leenders, MD, Ph.D.

Opleiding

Prof. Leenders studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in klinische neurologie en bewegingsstoornissen in het bijzonder. In 1986 verdedigde hij cum laude zijn proefschrift aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Carrière

In 1982 startte prof. Leenders zijn carrière als Senior Registrar in het Hammersmith Hospital in Londen en nam hij daar deel aan het PET-onderzoeksprogramma van de MRC Cyclotron Unit. In 1989 werd hij hoofd kliniek bewegingsstoornissen van het Universitair Ziekenhuis Zürich. In dezelfde periode was hij als titulair professor verbonden aan het Paul Scherrer Institute in Zwitserland waar hij verantwoordelijk was voor het onderzoeksprogramma naar bewegingsstoornissen met behulp van PET-radiotracer-beeldvormingstechnieke. In 1998 werd prof. Leenders aangesteld als hoogleraar neurologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Na zijn pensionering is hij als honorair hoogleraar nog steeds werkzaam bij het UMCG en voert hij als hoofdonderzoeker verschillende onderzoeksprojecten uit op het gebied van radiotracer beeldvorming van de hersenen bij de ziekte van Parkinson en in het bijzonder bij prodromale iRBD-patiënten. Daarnaast is prof. Leenders voor een aantal andere ziekenhuizen actief geweest. Verder stelt hij zijn neurologische expertise beschikbaar voor verschillende private en overheidsinstanties.

Specialisaties

Prof. Leenders heeft zich met zijn onderzoeken voornamelijk gericht op PET-radiotracerstudies van metabole en neurotransmitterveranderingen bij de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington en dystonie. De laatste jaren zijn fMRI- en FDG PET-onderzoeken een belangrijker onderdeel van zijn programma geworden. Met name de covariantie-analyse en gerelateerde procedures bij degeneratieve hersenziekten zijn hierbij een belangrijk aandachtspunt. Zowel nationaal als internationaal werken prof. Leenders en z’n team veelvuldig samen met andere expertise teams.