Doneer direct

Wat zijn de symptomen van parkinson?

Symptomen Parkinson

Sommige symptomen van parkinson zijn zichtbaar, maar andere niet. Onwetendheid over de symptomen van parkinson kan een goede diagnose van de ziekte in de weg staan. Voor mensen met parkinson kan het soms moeilijk zijn om te achterhalen of sommige symptomen horen bij de ziekte van Parkinson of een andere oorzaak hebben.

De ziekte van Parkinson is complex en uit zich in talrijke symptomen. Deze zijn vaak te onderscheiden in motorische (gericht op beweging) en niet-motorische klachten, zoals concentratieproblemen. De klachten verschillen per patiënt en zelfs per dag of moment. Niet elke patiënt ervaart dus alle symptomen. Al zijn er wel veel overeenkomsten. De eerste symptomen zijn meestal vaag en worden niet altijd herkend als het begin van parkinson. De klachten worden langzamerhand erger. En hebben dus ook steeds meer invloed op het dagelijks leven van de patiënt. Als een parkinsonpatiënt last heeft van trillen, traag bewegen of stijve spieren, gaan ogenschijnlijk eenvoudige handelingen niet meer automatisch. Opstaan uit een stoel of bed, een dopje op een tube doen, een overhemd dichtknopen of veters strikken, worden dan steeds lastiger taken.

Wat zijn aanwijzingen voor parkinson?

Parkinson is een gecompliceerde ziekte die zich uit in talrijke symptomen. Deze zijn vaak te onderscheiden in motorische (gericht op beweging) en niet-motorische klachten zoals depressieve gedachten. De symptomen verschillen per patiënt, dus niet iedereen zal alle klachten ervaren.

Wat zijn de symptomen van parkinson?

Symptomen van Parkinson

Vraag hier onze informatiebrochure aan

10 minder bekende symptomen van de ziekte van Parkinson

  1. Slaapproblemen. Verschillende slaapproblemen kunnen deel uitmaken van de ziekte van Parkinson, waaronder slapeloosheid, slaperigheid overdag en REM-slaapgedragsstoornissen.
  2. Depressie en angststoornissen. Een depressie na het horen van een moeilijke diagnose is misschien natuurlijk, maar depressiviteit is ook een kenmerk van de ziekte van Parkinson.
  3. Stemvolume. Parkinson kan ervoor zorgen dat het stemvolume lager wordt en de spraak onduidelijker. Problemen doen zich voor in de coördinatie van de adem. Ook is het moeilijk om steeds in hetzelfde tempo te blijven spreken: het tempo wordt steeds hoger en daardoor vermindert de verstaanbaarheid. Mensen die zingen ondervinden vaak dat hun muzikaliteit is aangetast door de ziekte van Parkinson. Een behandelplan samen met een logopedist kan helpen.
  4. Verlies van reukvermogen. De meerderheid van de parkinsonpatiënten heeft last van reukverlies. Dit verschijnsel is vaak een van de eerste kenmerken van de ziekte.
  5. Cognitieve problemen. Niet elke patiënt krijgt ermee te maken, maar sommige parkinsonpatiënten hebben last van geheugenverlies, moeilijkheden met multitasking of concentratieproblemen. De symptomen variëren van milde verschijnselen tot Parkinson-dementie.
  6. Parkinsonpatiënten hebben vaak last van orthostatische hypotensie, met andere woorden: een plotse bloeddrukdaling bij het rechtstaan. Dit ontstaat wanneer de patiënt overgaat van zit- of lighouding naar rechtstaande houding of wanneer hij te lang rechtstaat. De symptomen van een bloeddrukdaling zijn: duizeligheid, extreem zwaktegevoel en gezichtsstoornissen (een ‘zwarte sluier’ voor de ogen bijvoorbeeld). Wat is daarvan de oorzaak? Normaal gezien regelt het autonome zenuwstelsel de arteriële bloeddruk, ook bij verandering van houding. Dat is echter niet meer automatisch het geval bij parkinsonpatiënten, aangezien de ziekte hun autonome zenuwstelsel aantast.
  7. Dystonie. Dystonie is een bewegingsstoornis. Waar de hersenen de coördinatie van onze bewegingen regelen, gaat er bij dystoniepatiënten iets fout, waardoor er onwillekeurige, oncontroleerbare spiercontracties, verkrampingen ontstaan. Daardoor kunnen draaiende, wringende bewegingen ontstaan, abnormale houdingen van een of meer lichaamsdelen.
  8. Parkinsonmasker. Zwakte van de spieren in gezicht en keel. Praten en slikken kunnen moeilijker worden, de patiënt kan ook stiller en monotoner gaan praten. Het verlies van bewegingsmogelijkheid bij de gezichtsspieren kan leiden tot wat het ‘Parkinsonmasker’ wordt genoemd.
  9. Lusteloosheid. Veel mensen met parkinson hebben last van apathie (lusteloosheid). Dit zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven van zowel de patiënt als hun naasten. Er wordt onderzoek gedaan of medicijnen invloed kunnen hebben op de hoeveelheid dopamine, wat mogelijk apathie bij patiënten kan verminderen.
  10. Bijwerkingen van medicijnen. Bijwerkingen zijn dan wel geen symptomen van de ziekte, maar kunnen wel erg vervelend zijn. Het gebruik van het medicijn Levodopa kan tics teweegbrengen. Dopamine-antagonisten kunnen impulsief gedrag veroorzaken.

 

Meer informatie over de ziekte van Parkinson?

Download hier de brochure

 

 

Bron: www.michaeljfox.org

Deel dit artikel

Ook interessant

Meneer en mevrouw De Jong _1

Facetten van het leven met de ziekte van Parkinson

Meneer De Jong stuurde ons een uitnodiging voor het bijwonen van zijn boekpresentatie. In een mooi en diepgaand gesprek vertelde meneer ons over zijn ziekte…

“Parkinson heb je niet alleen”

Meneer Vlak maakte een digitale collectebus aan om zijn negentigste verjaardag te vieren. Hij vroeg geen cadeaus, maar donaties voor Stichting ParkinsonFonds. Een prachtig gebaar!…

Oliebollenbakactie

Extra goede oliebollen

Een vroege start Aan het begin van dit jaar zocht Jolanda Bontrop van Avia Farmsum contact met ons op. Zij vroeg ons hoe zij voor…