Schade aan zenuwbanen in kaart brengen met MRI

Vernieuwend onderzoek voor betere parkinsontherapie

Dr. Laura Jonkman (Amsterdam UMC) vertelt over haar vernieuwende studie, om mensen met de ziekte van Parkinson op termijn beter te kunnen behandelen.

“Bij de ziekte van Parkinson is naast het verlies van zenuwcellen – neuronen – ook sprake van schade aan en verlies van de zenuwbanen – axonen. Deze zenuwbanen zijn belangrijk voor een goede communicatie tussen hersengebieden en het schoonhouden van het brein van schadelijke eiwitophopingen.”

 

Dr. Laura Jonkman - Assistant professor, afdeling Anatomie en Neurowetenschappen en Manager Normal Aging Brain Collection Amsterdam

Hoe beïnvloedt parkinson de zenuwbanen en het hersennetwerk?

“Het netwerk van zenuwbanen kunnen we in beeld brengen met behulp van verschillende MRI-scans. We zien dan in hoeverre de zenuwbanen intact zijn en kunnen in kaart brengen welke hersengebieden meer of minder met elkaar in verbinding staan. Door deze twee elementen te vergelijken tussen mensen met en zonder Parkinson, kunnen we zien hoe Parkinson de zenuwbanen en het netwerk beïnvloedt.”

Welke MRI-methode ontdekt schade in een vroeg stadium?

“Mijn onderzoeksteam en ik willen achterhalen welke MRI-methode het meest sensitief is om, in een vroeg stadium van Parkinson, schade aan de zenuwbanen te ontdekken. Ook willen we achterhalen of er specifieke hersengebieden zijn die we extra in de gaten moeten houden.

Dit kunnen wij doen door naar de MRI-scans en het hersenweefsel te kijken van donoren met en zonder de ziekte van Parkinson, die hun hersenen hebben gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek.”

Betere behandeling voor parkinsonpatiënten

“In de toekomst zou de behandelend neuroloog, door te kijken naar veranderingen in het hersennetwerk meetbaar op MRI, een indicatie kunnen krijgen van de spreiding van eiwitopstapelingen in het hersenweefsel. Gevolg: de neuroloog kan de patiënt beter informeren over het beloop van de ziekte en het effect van eventuele behandelingen.

Het mooiste van dit onderzoek vind ik dat we op een unieke manier kunnen bijdragen aan het verbreden van kennis over de ziekte van Parkinson. Met expertise op het gebied van MRI én microscopie, hoop ik een brug te kunnen vormen tussen het lab en de behandelend neuroloog. Met dit fundamentele lab-onderzoek met hersenweefsel van overleden donoren, heb ik een sterke drijfveer om onze resultaten te vertalen naar toepassingen die neurologen helpen om straks mensen met de ziekte van Parkinson beter te kunnen volgen en beter te behandelen. En daarmee hun levenskwaliteit te verbeteren.”

Zonder donateurs geen onderzoek

“Dit onderzoek kunnen we zonder donateurs niet realiseren. Ik ben dan ook enorm dankbaar dat u, als donateur van het ParkinsonFonds, dit onderzoek mede mogelijk wilt maken.

Ik zet mijn nieuwsgierigheid en passie graag in om meer begrip te krijgen van de ziekteprocessen die een rol spelen bij de ziekte van Parkinson. De gezamenlijke inspanning van donateurs, mantelzorgers, vrijwilligers, artsen en wetenschappers is enorm enerverend en ik vind het een heel mooie ervaring om hieraan bij te kunnen bijdragen.”

Dr. Jonkman aan het werk
Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Onderzoek

Prof. dr. Rob de Bie wil een beter leven voor mensen met de ziekte van Parkinson

Prof. dr. Rob de Bie en zijn team onderzoeken de mogelijkheid om impulscontrolestoornissen bij mensen...

Familie

Parkinsonboksen is meer dan boksen

Leon Pijnenburg staat aan de start van parkinsonboksen in Nederland en hij ontwikkelde samen met...

ActiesPatiënten

Obstakels overwinnen voor parkinson

Rob van Bree overwint obstakels voor parkinson